Eerste foto van Olympus OM-D1 uitgelekt

jesse kraal 2806 2
OM-D1? Ja, dat zal waarschijnlijk de naam van de nieuwe geavanceerde micro four thirds-camera van Olympus worden. OM-D wordt de naam voor de gehele serie. We hebben een eerste (detail)foto van het toestel en we kunnen je meer melden over de specificaties.

Om met de naam te beginnen, OM-D zal de naam voor de gehele serie worden, net als dat bij de PEN-camera E-P, E-PL of E-PM is. Trekken we die lijn door, dan zou OM-D1 de meest voor de hand liggende naam voor het nieuwe toestel zijn. Zolang Olympus maar niet mee doet aan de rage om een 'X' in de naam te verwerken.

OM-D1
Afgaande op de eerste foto's krijgt de nieuwe Olympus ten minste twee functieknoppen en twee instelwieltjes 

Eerste foto

43Rumors heeft de hand weten te leggen op de eerste afbeelding van de OM-D1. Daarop zien we niet alleen de naam OM terugkeren, we zien ook twee instelwieltjes, waarvan een er rond de ontspanknop draait. Volgens geruchten bevindt zich aan de andere kant van het 'spiegelhuis', waarin de evf zal schuilgaan, een draaiwiel voor de opnameprogramma's. Qua vorm zal de camera waarschijnlijk lijken op de analoge Olympus OM-4Ti. De puntige zijkant van de behuizing toont inderdaad al wat overeenkomst.

Nog snellere autofocus

Naast een evf krijgt de OM-D1 ook een kantelbaar lcd, drie inch in diameter en aanraakgevoelig. De autofocus zal een behoorlijk stuk sneller zijn dan die van de toch al niet langzame E-P3 en door een nieuwe 16-megapixelsensor zal ook het dynamisch bereik een stuk hoger zijn dan van de huidige PEN-camera's, aldus de geruchten. We verwachten overigens dat ook de ruisprestaties een stuk beter zijn, daar blinken de huidige micro four thirds-camera's van Olympus niet in uit. Als de sensor in de basis inderdaad gelijk is aan die van de Panasonic GX1, dan kunnen we onder andere uit eigen ervaring melden dat dit zeker het geval zal zijn.

OM-4ti
Volgens bronnen van 43rumors lijkt de OM-D1 qua behuizing op deze OM-4Ti

1150 Euro

Wat wel hetzelfde blijft is de processor, dat blijft de TruePic VI uit de E-P3, E-PL3 en E-PM1. We melden al eerder dat het gewicht van de OM-D1 volgens geruchten 415 gram zal zijn, dit blijkt met batterij en geheugenkaart te zijn. Het 'kale' gewicht van de behuizing is 375 gram, waarmee de camera maar zes gram meer in de schaal legt dan de E-P3. Er wordt een prijs genoemd van 1150 euro voor de body en het kit-objectief, dit laatste is waarschijnlijk de nieuwe 12-50mm f/3.5-6.3. Omdat ditobjectief voorzien is van 'weathersealing', zou ook de OM-D1 wel eens tegen een regenbui bestand kunnen zijn.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van RH Boks

Heel goed idee om met een digitale OM te komen, vroeger met heel veel plzier de OM-2 gebruikt.
Minder goed idee is de 3/4 sensor die maar liefst 4x kleiner is dan het full frame formaat. Geweldig zou zijn een mirrorless OM-D met een grote sensor en een aantal zuiko objectieven + functionele OM adapter.

afbeelding van Anonymous

hoop dat olympus in de traditie van de om 4ti een echte volbeeld digitaal ontwikkeld. en dan net zo compact als de ti die ik bezit
gerrit