Eerste foto Olympus E-P5 opgedoken

jesse kraal 2570 5
Op de Photokina 2012 beloofde Olympus ons al met een opvolger voor de E-P3 te komen. Ze houden woord want op de geruchtensite 43rumors.com is een eerste afbeelding van de E-P5 opgedoken. De behuizing hint meer dan ooit naar de PEN's uit het analoge verleden.

Olympus gaat met de nieuwe PEN E-P5 nog duidelijker de weg in die ze met de OM-D hebben ingeslagen. Waren de originele PEN's vooral in naam een opvolger van de bekende analoge camera-serie, de nieuwe E-P5 staat ook qua design dichter bij zijn voorvaderen. Zo zien we een combinatie van een zilverkleurige behuizing en een zwarte bekleding, is het knikje aan de bovenkant duidelijker dan ooit en is gekozen voor een klassiek lettertype.

Over de technische kant van het verhaal moeten we je de nodige informatie schuldig blijven. Volgens 43rumors.com zal de E-P5 beschikken over de bekende 16-megapixelchip uit onder andere de OM-D. Een elektronische zoeker zal echter ontbreken. In welke opzichten de E-P5 zal verschillen van de E-PL5, die ook gebruik maakt van de sensor uit de OM-D, is niet bekend. Waarschijnlijk krijgen we rond 9 mei de camera in levende lijve te zien.

Pen E-P5
De Olympus PEN E-P5 vergeleken met zijn directe en verre voorvader.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van dp

WEER een camera zonder zoeker (optisch, of electronisch). Bij voorbaat al gediskwalificeerd. Jammer, ziet er top uit. Alhoewel ik geen superfan van Fuji ben (heb m'n XPRO-1 en X10 verkocht), is Fuji vrijwel de enige die nieuwe camera's voorziet van de broodnodige zoeker.

afbeelding van jesse kraal

Tja, een goede evf komt niet gratis. Daarnaast kun je bij deze PEN ongetwijfeld kiezen voor een optionele evf. Wil je hem liever geïntegreerd, dan kun je ook bij Olympus terecht voor een OM-D. Wat dat betreft is het dus helemaal niet zo'n vreemde keuze. 

afbeelding van RH Boks

Slechts 1 punt van kritiek (we hebben een PEN E-P2 voor de duidelijkheid) stap af van die 110 sensor en plaats er een echte halfkleinbeeld sensor in zoals bij de analoge PEN F.
Een goed moment om het te kleine 4/3 vaarwel te zeggen.

afbeelding van Anonymous

4/3 is toch half fullframe?

afbeelding van jesse kraal

Feitelijk is halfkleinbeeld (36x24/2) 18x24mm. Houd je een klassieke PEN horizontaal, dan levert dat staand beeld op. Een digitale PEN heeft een sensor van 17,3x13mm wat meer in de buurt komt bij de afmetingen van 110-film. De cropfactor van 2x werkt hierbij wat verwarrend, maar betekent eigenlijk dat je een vier maal kleiner lichtgevoelig oppervlak hebt dan bij kleinbeeldfilm / fullframe.