Eerste blik op Ricoh GR Digtal IV

jesse kraal 2982 2
Een objectief zonder optische zoom in een compacte behuizing. Ricoh's GR Digital is altijd al een buitenbeentje geweest, zonder direct vergelijkbare concurrenten. Binnenkort komt de vierde versie op de markt, de specificaties zijn nu al bekend.

Update 15-09: De Ricoh GR Digital IV is officieel gepresenteerd, klik hier voor onze preview.

Ricoh's vierde versie van de GR Digital is uiterlijk bijna niet te onderscheiden van zijn drie voorgangers. We zien op de foto die photorumors.com naar buiten bracht iets andere knopjes op de achterkant en schuin boven het objectief zit een extra raampje. Het lijkt aannemelijk dat achter dit transparante kunststof een fase-autofocussysteem schuilgaat, de eerste GR Digital had dit ook, terwijl versie twee en drie het met alleen contrastautofocus moesten doen.

Ricoh GR Digital IV

Zelfde sensor, met stabilisatie

De 10-megapixel 1/1,7-inch CCD-sensor uit de GR Digital III blijft behouden. Geen vreemde stap, ook de Canon G12 en de Nikon P7100 moeten het met dezelfde sensor als hun voorgangers doen. Niet geheel toevallig zijn dit ook 10-megapixel 1/1,7-inch CCD-sensoren. Verschillen tussen deze high-end-compactcamera's zijn er ook, de Canon en de Nikon hebben respectievelijk 5x en 7,1x zoom terwijl de GR Digital IV (net als zijn voorganger) een vast objectief van 28mm kleinbeeldequivalent meekrijgt. Met een maximaal diafragma van f/1.9 is het Ricoh-objectief wel een ruime stop sneller dan die van zijn tegenstrevers.

Nieuw voor de GRD-serie is de gestabiliseerde sensor, het moet de Ricoh GR Digital IV beter bruikbaar maken in lastige lichtomstandigheden. Ook het beeldscherm krijgt een update, het telt nu 1,2 miljoen beeldpunten, tegenover de 920.000 uit de GRD III. Helaas blijven een aantal andere functies waarschijnlijk ongewijzigd, zoals de maximale filmresolutie van 640 x 480 pixels en de maximale snelheid tijdens fotograferen van anderhalve foto per seconde.

Concurrenten

We noemden al even de Canon G12 en de Nikon P7100, maar de Ricoh GR Digital IV kan ook concurrentie verwachten uit de hoek van de Sigma DP2x en compacte systeemcamera's zoals de Olympus Pen Mini en de Sony NEX-C3. Ricoh zal de camera naar verwachting op 15 september officieel presenteren. Het is aannemelijk dat de Ricoh GR Digital IV bij zijn introductie, net als zijn voorgangers, tussen de 500 en de 600 euro gaat kosten.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Aires

Pfoe, net de GRDIII aangeschaft gelukkig weinig wijzigingen :)

afbeelding van Arumes

"Met een maximaal diafragma van f/1.9 is het Ricoh-objectief wel een ruime stop sneller dan die van zijn tegenstrevers."

Niet als je hem tegenover de Canon S95 en de Nikon P300 zet, ipv de G12 en P7100.