Eerste blik op de raw-bestanden van de Sony A7R II

Julian 1806 0
Halverwege augustus ligt de Sony A7R II in de winkels. Testfoto's in raw-formaat zijn nog schaars, maar dankzij de Camera Raw-update van Adobe kunnen we nu een eerste blik werpen op een aantal bestanden afkomstig uit Sony's nieuwe topmodel.

Tot op heden zijn er nog maar weinig foto's gemaakt met de Sony A7R II online te vinden, laat staan in volledige resolutie of raw-formaat. Tijdens onze hands-on, vlak na de introductie van de camera, kregen we niet de toestemming om foto's op te slaan.

Toch verschenen er de afgelopen periode een aantal foto's online. Zo publiceerde CameraEgg begin juli twee raw-bestanden, geschoten met een pre-productie Sony A7R II. Nu Adobe Camera Raw 9.1.1 en de bijbehorende Lightroom-updates beschikbaar heeft gesteld, kunnen we de bestanden openen en een eerste indruk krijgen van de 42,2-megapixelsensor in de A7R II.

Eerste indruk

De raw-bestanden van CameraEgg zijn gemaakt op iso 1600 en 6400. Met de kleurruisreductie ingeschakeld op een standaardwaarde van 25, ziet het resultaat er op iso 6400 nog erg goed uit. Er is een fijne korrel aanwezig in de foto, maar dankzij de enorme resolutie is daar waarschijnlijk weinig van te zien op een print.

Sony A7R II iso 6400
Het raw-bestand van CameraEgg (iso 6400), omgezet met Adobe Camera Raw. Onder de verkleinde foto twee uitsnedes op 100 procent weergave.

De foto die is gemaakt op iso 1600 bevat logischerwijs minder ruis. Zelfs de fijnste structuren blijven goed behouden in de details van de foto.

Sony A7R II iso 1600
Verkleinde foto (boven) en honderd procent uitsnede (onder) - Sony A7R II, iso 1600

ISO 51.200 equivalent

Het raw-bestand gemaakt op iso 6400 is aan de donkere kant, we hebben daarom ook een bewerking gemaakt waarbij de belichting drie stops is opgeschroefd. Bij eerdere camera's met Sony-sensoren is dat 'straffeloos' te doen: er is wel meer ruis zichtbaar, maar niet meer dan wanneer je de iso-waarde met een gelijk aantal stops zou verhogen.

Datzelfde lijkt het geval te zijn bij de 42,2-megapixelsensor van de Sony A7R II. Gezien we de iso 6400-foto drie stops lichter hebben gemaakt, komt dat overeen met een equivalent van iso 51.200. Zelfs bij deze hoge waarde lijkt het resultaat nog bruikbaar.

Sony A7R II iso 51.200
Bewerkte versie van het eerste raw-bestand. Drie stops overbelicht, iso-equivalent van 51.200

Sony A7R II review

Wij verwachten op korte termijn een review-exemplaar van de Sony A7R II op onze redactie. Zodra de camera is gearriveerd zullen we testfoto's en video's publiceren. Halverwege augustus ligt de camera in de winkels, voor een adviesprijs van 3500 euro.

Sony A7R II