Eenzaamheid in noord Finland

Eenzaamheid in noord Finland

Nadja Geskus 722 0
Teruggetrokken in de koude wildernis, met vrijwel niets dan natuur om je heen. De meeste moeten niet denken aan zo’n enorme koude wildernis, maar Brice Portolano legt in zijn serie Arctic Love een jonge vrouw genaamd Tinja vast, die niets nergens liever zou willen wonen.

In de witte wildernis van Finland woont de jonge vrouw samen met haar 85 sledehonden. De dichtstbijzijnde stad is bijna 300km verderop. Tinja leeft van het landschap. Ze kookt op een houten kachel, gebruikt kaarsen om haar huis te verlichten en haalt water uit een rivier waar ze elke ochtend eerst het ijs van moet breken. Dat is haar leven en ze is dol op de rust in de eenzaamheid die ze heeft gevonden in deze wildernis.

Op de dag dat de foto’s zijn genomen, is het -35°C, de zon komt eindelijk terug na 40 poolnachten. Niets bijzonders voor Tinja. Ze geniet van haar leven met al haar honden. Het voeden, het schoonmaken van hun kooien. Tinja oefent wel eens met de honden, voor lange tochten, maar gebruikt haar honden nooit voor commerciële doeleinden. Voormalig proffessioneel skiër Alex waardeert ook deze geïsoleerde omgeving en geniet soms ook met Tinja van de afgezonderde wereld. Tinja vindt haar inspiratie in de wildernis; “Ik heb geen materiële dingen nodig. De natuur levert alles wat ik nodig heb.”

No Signal

Brice Portolano deelt bijzondere verhalen van mensen die zich afzonderen in de natuur. Ontsnappen aan een levensstijl in de stad. Arctic Love is een van de documentaire reeks foto’s in de serie No Signal. Andere verhalen zijn bijvoorbeeld die van een man uit Utah die zijn eigen eten teelt, of over een klifduiker uit Frankrijk. Portolano werkt aan een documentaire en een boek om de serie compleet te maken.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja