Een tweede leven voor gebruikte legertrucks

Redactie 1389 0
Drie mannen doorkruisten in de jaren zeventig van de vorige eeuw een deel van Europa, op zoek naar hergebruikte legertrucks. Opgenomen in het straatbeeld van die tijd legden ze deze vast en nu exposeren ze ermee in Galerie Pennings.

Theo Barten en Maarten Swarts, ontwerpers en Frans Barten, fotograaf, reisden door België, Noord-Frankrijk, Nederland en het voormalige Oostblok, op zoek naar het tweede leven van gebruikte legertrucks. Zo begonnen sommige van deze voertuigen een tweede leven in civiele dienst en werden aangepast aan hun nieuwe taak. 

Verbouwing

'Ze vonden hun weg naar kleine aannemers, garage­bedrijven, uitbaters van frietzaken en kermisklanten. Vaak met rudimentaire verbouwingen door de plaatselijke smid, waarin het origineel nauwelijks te herkennen viel', aldus Galerie Pennings. 

Frituur Zorro

Een selectie van ongeveer tweehonderdvijftig foto’s uit die periode zijn nu opgenomen in het boek Frituur Zorro, een opschrift op een achtergelaten Austin K2 die een tweede en derde leven heeft geleid bij de gemeente Vilvoorde in België en later als frietkot. De foto’s zijn zwart-wit op 6x6 formaat. Daarnaast wordt in de galerie een selectie van 25 foto’s uit het boek op groot formaat tentoongesteld.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie