Een stukje Amerika in België

Redactie 917 0
In het FotoMuseum in Antwerpen hangt een uitgebreide serie foto's van Amerikaanse fotografen vanaf de jaren zeventig, American Documents. Ook bevat de tentoonstelling twee recente reeksen die voor het eerst bij onze zuiderburen getoont worden.

Het betreft de series Homeland van Larry Sultan en American Power van Mitch Epstein. Niet alle foto's van de verzameling, samengebracht uit verschillende musea, galeries en privécollecties, zijn echter van na 1970. De serie Labor Anonymous van Walker Evans en enkele beelden van Robert Frank's The Americans stammen uit respectievelijke 1946 en de jaren vijftig.

Toonaangevend

Verder is op American Documents werk te zien van toonaangevende fotografen als Robert Adams, Diane Arbus, Lewis Baltz, Lee Friedlander, Nan Goldin, Dan Graham, Mike Mandel, Nicholas Nixon, Martha Rosler, Judith Joy Ross, Stephen Shore, Jerry Thompson, Henry Wessel en Garry Winogrand.

Documentary Style

In 1935 introduceerde Walker Evans het begrip 'documentary style'. Volgens kenners heeft dit een duidelijke stempel gedrukt op de evolutie van de Amerikaanse fotografie in de twintigste eeuw. Kenmerkend voor deze documentaristische esthetiek is een formele terughoudendheid, een schijnbare neutraliteit en een voorkeur voor werk in reeksen.

Foto © Mitch Epstein

Foto © Stephen Shore

Foto ©  Lee Friedlander

Foto ©  Nicholas Nixon

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie