Een onvergetelijke treinreis van historische betekenis

Redactie 560 0
Op 8 juni 1968 reed er een bijzondere trein door Amerika, met daarin een speciale inhoud: het lichaam van de vermoorde presidentskandidaat Robert F. Kennedy. Paul Fusco portretteerde duizenden rouwenden langs het spoor, nu te zien in het Uitvaart Museum.

Als fotograaf voor Magnum reisde Fusco mee met de 'Funeral Train', welke het lijk van Robert F. Kennedy, de jongere broer van, van New York naar Washington vervoerde. Langs het spoor hadden zich naar schatting een miljoen Amerikanen verzameld om hun laatste eer te bewijzen aan hun 'Bobby'. Dertig jaar lang zijn de foto's verborgen gebleven, tot ze in 1998 voor het eerst gepubliceerd werden in het Amerikaanse George Magazine.

Erik Kessels

Pas in 2007 maakten de foto's voor het eerst de oversteek naar de andere kant van de oceaan, toen deze in Londen tentoongesteld werden. Met Erik Kessels als gast-curator heeft het Uitvaart Museum de foto's voor de tweede keer naar Europa weten te halen; het is tevens de tweede expositie die hij voor het Amsterdamse museum doet.

Beschrijving

'De foto’s laten zien dat de mensen stuk voor stuk oprechte emoties tonen voor een man die ze niet van dichtbij kenden, maar wel in hun hart hebben gesloten. Je ziet dat sommigen elkaar omarmen en steun zoeken in hun verdriet. En er zijn ook vrolijke gezichten, omdat ze de kans krijgen te laten zien dat ze van een man houden die hen plotseling is ontnomen. De een neemt plechtig afscheid met een hand op zijn hart. Een ander zwaait en een enkeling salueert of het nu een boerenzoon of sheriff is. De foto’s van Fusco tonen de ontreddering en toewijding van het Amerikaanse volk aan een familie die stond voor hoop en een betere toekomst', aldus het Uitvaart Museum, waar de tentoonstelling nog tot 26 september te zien is.

Kunstverzamelaar Julian Cox bespreekt de foto´s:

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie