Een lens zo klein als een zandkorrel!

Een lens zo klein als een zandkorrel!

Jasper van Bladel 842 0
Het is de laatste jaren natuurlijk al zo dat ook kleine camera’s grootste prestaties kunnen leveren. Een camera zo groot als een zandkorrel, dat is nog wel andere koek. Toch is een groep onderzoekers het gelukt een dergelijke minuscule camera te maken.

120 micrometer, zo groot is de lens die de onderzoekers hebben weten te maken. Dat is maar iets groter dan de doorsnede van een mensenhaar, erg klein dus. De onderzoekers van de universiteit van Stuttgart hebben hun bevindingen onlangs gepubliceerd in een paper, waarin ze ook het hele productieproces beschrijven. Want het mooie is, dat deze lens, voorzien van één tot drie optische elementen, gemaakt kan worden via een normale 3d-printer. En dat ook nog eens binnen één dag.

Toepassing

Dergelijke camera’s kunnen op talloze plekken gebruikt worden. De medische wereld zal een dergelijke camera waarschijnlijk graag omarmen. Ook in industriele toepassingen zal een minuscule camera ongetwijfeld van groot nut zijn.

Verder

Een veelbelovende ontwikkeling dus. Nu de onderzoekers tot deze lens zijn gekomen, richten de researchers zich nu op het verbeteren van de optische kwaliteiten door middel van coatings of andere en ingenieuzere optische constructies. 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper