Een kijkje in het ondergrondse fotoarchief van Corbis

charlottelipic 4012 0
De Amerikaanse tv-zender CBS heeft een zeldzaam kijkje mogen nemen in, een oude kalksteenmijn in Pensylvania omgebouwd tot fotoarchief. Bill Gates heeft Corbis in 1989 opgericht door uit heel Amerika beeldmateriaal te verzamelen.

Inmiddels bevat de mijn miljoenen foto's, negatieven en glasplaten die samen 150 jaar aan Amerikaanse geschiedenis bevatten.

Veel beroemde foto's waarvan jij je misschien altijd al af vroeg waar het origineel zich eigenlijk bevind, zijn in de streng bewaakte mijn terug te vinden; Marilyn Monroe met haar opwaaiende jurkje, het negatief van de lunchende bouwvakkers op een balk boven New York of Einstein die brutaal zijn tong uit steekt naar de camera.

Historische waarde

Ook minder bekende foto's uit het archief zijn van grote historische waarde. Zo kent iedereen de foto van de Vietnamese Kim Phuc, geprezen met een Pulitzer Prijs. In het archief blijken echter nog meer foto's te bestaan van hetzelfde moment. Hier op is vanuit een andere hoek een groepje journalisten te zien, die het vreselijke schouwspel kalm toeschouwen. Deze archieffoto's werpen een heel ander licht op de gebeurtenis en de Pulitzer Prijs-winnende foto.


De prijswinnende beroemde foto van Kim Phuk.
Foto © Nick Ut/AP Photo


Foto © Bettmann/Corbis

Einstein

Het archief beheert ook een heel scala aan foto's van Einstein waarop te zien is dat er in zijn tijd ook een gelijksoortige paparazzi bestond die Einstein achtervolgde en fotografeerde op werkelijk elk mogelijk moment. De bekende foto van Einstein valt dan ook te interpreteren als zijn negatieve reactie op dit mediacircus.


Een van de vele paparazzifoto's van Einstein


De wereldberoemde foto van Einstein is ook in het archief van Corbis opgenomen
Foto © Arthur Sasse

Met het kijken van het filmpje van CBS kom je dichterbij deze ondergrondse schat aan beeldmateriaal dan je waarschijnlijk ooit in levende lijve zal komen.