Een handige gids voor kleurgebruik in fotografie

Een handige gids voor kleurgebruik in fotografie

Nadja Geskus 1532 0
Het is best wel lastig om de kleuren in je foto echt goed te krijgen en er zijn zoveel manieren waarop je kleur kunt aanpassen. Landschapsfotograaf Dave Morrow leert je de beste manieren voor het mengen en weergeven van kleuren.

Schilderijen

De tutorial begint met een analyse van schilderijen. Waarom zien bepaalde schilderijen er nou zo goed uit? Het antwoord is simpel: vanwege de kleur. Zo wordt vooral het werk van Albert Bierstadt benoemd in deze video. Zijn werk bevat een perfecte balans tussen drama en realisme. Fotografie heeft natuurlijk veel gemeen met schilderkunst. Oud meesters in de schilderkunst wisten als geen ander hoe licht in elkaar zit en hoe je dit moet afbeelden. Het is dus helemaal nog niet zo’n gek idee om schilderijen te analyseren, daar kun je best veel van leren! Hoewel fotografen misschien niet zoveel controle meer hebben over de kleurkeuze als schilders dat hadden, kun je nog wel steeds gebruik maken van kleur theorie en dit in jouw voordeel gebruiken.

Een handige gids voor kleuren

Kleuren

Een kleurenharmonie is de weergave van twee of meer verschillende kleuren, die elkaar complimenteren en aantrekkelijk zijn voor het menselijk oog. Het combineren van de verkeerde kleuren zorgt voor een ongewenst en verwarrend effect. De combinatie van de juiste kleuren communiceert de juiste boodschap richting de kijker, in volledige harmonie. Met behulp van een kleurenwiel wordt het veel gemakkelijker om kleuren die harmonie bieden te kiezen. Voor meer informatie ga naar de website van Dave Morrow.

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja