'Een dag met Atget' in Rotterdam

charlottelipic 2395 2
Het Nederlands Fotomuseum hult zich 17 december in Franse sferen met 'Een dag met Atget'. De tentoonstelling 'Eugène Atget | Vieux Paris' speelt deze dag de hoofdrol. Fotografen Dieuwertje Komen en Rens Horn geven allebei een uur lang een rondleiding door de expositie.

Daarnaast wordt de fotoserie van Philip Freriks gepresenteerd. Hij is in de voetsporen van Atget getreden en heeft het Parijs van nu in beeld gebracht en vergeleken met het Parijs uit de tijd van Atget. Helaas zijn die foto nét iets minder geraffineerd dan de beelden van Atget zelf. Ook over het persoonlijke leven van de fotograaf kun je die dag meer te weten komen. Frits Gierstberg gaat tijdens een lezing in op het leven en werk van Atget.

Verder zijn de foto's van de genomineerden van de fotowedstrijd 'Samen Rotterdam bewaren' te zien en is er een workshop straatfotografie te volgen. Dit alles kun je beleven onder het genot van Franse wijnen, kazen en chansons van Edit Piaff door Les Folies.

Reserveren

Een kaartje voor dit alles kost vijftien euro. De rondleidingen, lezingen en workshop kun je ook apart volgen en betalen. Reserveren kan via de site van Het Nederlands Fotomuseum.

Hieronder zie je enkele foto's uit 'Eugène Atget | Vieux Paris'. De fotograaf maakte de foto's uit de tentoonstelling rond 1900 en is hiermee een van de eerste straatfotografen.


Coin rue de Seine


La cour du Dragon


Coin de la rue Valette et Pantheon, 5e arrondissement, matinee de mars

Foto's © Eugène Atget

afbeelding van Martin Bokschoten

Fantastische foto's. In één adem samen te noemen met de Amerikaanse fotografe Abbott. Al moet ik zeggen dat Atget mij toch wel het meest inspireert.
De AVRO heeft een docu uitgezonden: Door de lens van Abbott & Atget.
Absoluut de moeite van het kijken waard.
50 minuten kijkplezier: http://cultuurgids.avro.nl/front/detailcloseup.html?item=8176961

afbeelding van jesse kraal

Dat we het werk van Atget kennen is niet geheel toevallig ook de verdienste van Berenice Abbott.