Een camera in je achterhoofd, letterlijk

Redactie 1201 0
Veel mensen zouden willen dat ze ogen in hun achterhoofd hadden, maar Wafaa Bilal is de enige die dit ook echt nastreeft. Hij laat namelijk een camera in zijn achterhoofd implanteren, uit naam van de kunst.

Wafaa Bilal is een Irakese assistent fotografie-professor aan de New York University en wil met het implanteren van het cameraatje in zijn achterhoofd zijn dagelijkse leven vastleggen. Het project, genaamd 'The 3rd I', is volgens Bilal een ‘commentaar op de ontoegankelijkheid van tijd en de onmogelijkheid om geheugen en ervaringen te kunnen opslaan’. De foto's die worden geschoten met een interval van één minuut worden automatisch doorgestuurd naar een museum in Doha, Qatar.

Kritiek

Uiteraard heeft Bilal direct commentaar gekregen op zijn hoogdravende visie. Volgens een artikel in de Wall Street Journal is een deel van zijn studenten bang voor schending van hun privacy wanneer ze privézaken met hem bespreken. Hoewel er op de universiteit nog vollop gediscusseerd wordt over het onderwerp, heeft Bilal al toegezegd gedurende het jaar dat de camera in zijn achterhoofd zit (vanaf 15 december aanstaande), deze met een lenskap af te dekken als hij op de universteit is.

Terrorist

Het is niet de eerste keer dat de professor met een enigszins 'vreemd' plan op de proppen komt. In 2008 hackte hij een spel om zo zijn eigen avatar erin te kunnen zetten en als zelfmoordterrorist een fictieve aanslag op president George Bush te plegen. Afgelopen juni liet Bilal een kaart van Irak op zijn rug tatoeëren met stipjes die zowel Amerikanen als Iraakse gesneuvelden representeren.

Foto © Brad Farwell

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie