Een blik achter de schermen in Adobe's researchlab

Julian 479 0
Adobe is al 25 jaar actief op de markt voor digitale beeldbewerking. In eigen researchslab wordt jarenlang gewerkt aan nieuwe technieken om steeds weer met vernieuwende producten te komen. Dave Story van Adobe geeft ons een kijkje achter de schermen.

Focusbrush
Dave Story, vice-president Interactive Design bij Adobe vertelt ons dat in de researchlabs daadwerkelijk rocket scientists werken aan nieuwe technieken. Zo is de healing brush in Photoshop uitgevonden door een computerprogrammeur die meewerkte aan de ontwikkeling van het Amerikaanse Star Wars raketschild. Deze hyperintelligente jongen die naast de brains ook de looks van Einstein schijnt te hebben, staat nu aan de ontwikkeling van de ‘focus brush’.

Hij ontwierp een prototype lens met verschillende facetten. Met een klik krijg je een aantal foto's met een verschillende scherptediepte. Adobe weet deze ruwe data vervolgens te combineren tot een enkele foto, waarbij je met de zogenaamde focus brush achteraf de scherptediepte kan aanpassen.


Het door Adobe ontwikkelde prototype 

Adobe lijkt zo weer zin te geven aan de megapixelrace. Het prototype wat beschikt over 20 vierkante lensfacetten levert in combinatie met de 21 megapixel Canon 1Ds Mark III een foto op van ongeveer 1 megapixel.

Studenten van Stanford University ontwikkelden enkele jaren geleden al een soortgelijke techniek. Daar maken ze echter gebruik van een beeldsensor die opgedeeld is in vele facetten. Momenteel werkt Adobe nauw samen met Stanford University aan de verdere ontwikkeling van het principe.