Edward Steichen: In High Fashion, the Condé Nast Years, 1923-1937

EleniHoefsloot 2010 0
Foam presenteert van 28 juni tot 5 september 2013 de tentoonstelling Edward Steichen: In High Fashion, the Condé Nast Years. De tentoonstelling bevat meer dan tweehonderd foto's van de fotograaf uit Luxemburg, die hij onder meer maakte voor de tijdschriften Vogue en Vanity Fair.

De foto's van Edward Steichen (1879-1973) zijn voor het eerst bij elkaar gebracht en het is de eerste keer dat ze worden getoond in Nederland. Edward Steichen begint zijn carrière als oorlogsfotograaf in de Eerste Wereldoorlog. Kort daarna vindt hij zijn passie: modefotografie.


Foto Marlene Dietrich, 1934 © Edward Steichen / Courtesy Condé Nas

Condé Nast

In 1923 krijgt Edward Steichen de functie hoofdfotograaf van Condé Nast, uitgever van tijdschriften als Vogue en Vanity Fair, aangeboden. Gedurende vijftien jaar fotografeert Steichen vol overgave de meest prominente vertegenwoordigers uit de wereld van literatuur, journalistiek, dans, sport, politiek, theater en film. De grootste bekendheid verwerft hij met zijn foto's van de haute couture. Hij groeit uit tot de grondlegger van de moderne glamourfotografie.Gloria Swanson, 1924 © Edward Steichen / Courtesy Condé Nast Publications

Edward Steichen

De geboren Luxemburgse fotograaf verhuist in zijn tweede levensjaar van naar Amerika. Ook fotografeerde hij onder andere voor Chanel en Schiaparelli. Hij maakte portretten van onder andere Winston Churchill, Marlene Dietriech en Walt Disney. Naast fotograaf is hij ook oprichter van het tijdschrift Camera Work (1903-1917), galeriehouder van kunstenaars als Matisse en Brancusi, documentairemaker, grafisch ontwerper en curator van de internationaal reizende tentoonstelling The Family of Man. In 1973 overlijdt Edward Steichen op 94-jarige leeftijd.

Klik hier voor de openingstijden en de routebeschrijving van Foam.


Actress Mary Heberden, 1935 © Edward Steichen / Courtesy Condé Nast Publications

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Eleni