Eduard de Kam wil fotobewerking afschaffen

Julian Huijbregts 1898
Nidf-specialist Eduard de Kam pleit voor een nieuwe beroepscode onder journalisten. Beeldbewerking is uitgesloten, volgens de Kam moeten fotojournalisten in RAW werken en de bestanden onbewerkt laten.

Als het aan NIDF(Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie)-specialist Eduard de Kam ligt, moeten journalisten ‘terug naar het begin van de foto’. Zo is te lezen in een uitgebreid artikel in De Journalist. Beeldbewerking vooraf, zoals het keuze van standpunt of objectief, is toegestaan. Beeldbewerking op de computer, is dat niet. De fotojournalist moet in RAW werken en mag zijn bestanden niet bewerken. Volgens De Kam zetten Photoshoppende fotografen de geloofwaardigheid van de fotojour­nalistiek op de tocht.

De Kam maakt wel onderscheid tussen beeldmanipulatie en beeldbewerking. Dat laatste gebeurt volgens hem veel vaker. ‘Er wordt fors bewerkt. Kijk eens naar het opjutten van de kleurverzadiging. Hoe ver kan de fotograaf met het aanzetten van kleur gaan? Of met het donker maken van randen langs de foto?' Hoewel De Kam vindt dat deze bewerkingen vergelijkbaar zijn met het werk in de vroegere doka, pleit hij voor een totaalverbod op fotobewerking in de fotojournalistiek: ‘We moeten terug naar het begin. De ontvanger van de foto’s moet weer krijgen wat hij ziet. Geen beeldbewerking zoals afsnijden of doordrukken, laat staan toevoegingen of weglatingen.’

De laatste weken is Eduard de Kam tegen wil en dank uitgeroepen tot deskundige op het gebied van fotomanipulatie. Onder andere De Volkskrant en de Zilveren Camera riepen zijn hulp in om manipulatie op te sporen. De Kam werkt als docent en cursusleider voor het NIDF in Haarlem. Hij is dagelijks bezig met digitale fotografie en beeldmanipulatie.