Easy Computing brengt fotoboeken naar iPad

Julian 1762 0
Met de komst van de iPad ziet Easy Computing een nieuwe manier om haar boeken over fotografie aan de man te brengen. Volgens de uitgeverij is de tablet ideaal voor deze boeken met veel grafische inhoud. We bekijken een exemplaar.

Easy Computing heeft drie van haar laatste boeken als eBook uitgebracht. Twee gaan over fotografie: ‘Snelgids Photoshop CS5’ en ‘Snelcursus Canon EOS’. In de toekomst zal een groot aantal van de printuitgaven ook beschikbaar komen in elektronisch formaat.

De uitgeverij zegt door de komst van de iPad over de streep getrokken te zijn. Digitale boeken zijn niet nieuw, maar traditionele eReaders zijn niet geschikt voor het weergeven van grafische afbeeldingen.

Aanschaf

Via online bookstores worden de eBooks aan de man gebracht. De titels zijn nog niet direct op de iPad te vinden en aan te schaffen. Volgens de uitgeverij is het afwachten tot Apple de iBookstore voor Europa opent. Voorlopig zul je met je computer tot aanschaf over moeten gaan, dat kan bijvoorbeeld op de website van Easy Computing zelf, om het bestand daarna over te zetten naar je iPad.

DRM-vrij

De eerste Easy Computing eBooks maken gebruik van het open epub-formaat. “Wij hebben ervoor gekozen om onze de eBooks DRM-vrij aan te bieden omdat DRM een serieuze belemmering voor de eerlijke gebruiker is”, aldus Fernand Wiener, Managing Director bij Easy Computing. Daarmee zijn de boeken wel gevoelig voor piraterij, maar het maakt de installatie eenvoudig en je kunt de digitale boeken probleemloos op alle apparaten gebruiken.

In de praktijk

We nemen de proef op de som met het eBook ‘Snelcursus Canon EOS’. De papieren versie van het boek telt 264 pagina’s en kost €24,95. De digitale variant is met €19,97 iets goedkoper. We halen het 26.4MB grootte ePub-bestand binnen en slepen het naar iTunes. Het boek wordt direct op de iPad gezet en verschijnt automatisch in iBooks.

Het boek opent vlot en ook het bladeren gaat snel. Je begint met een interactieve inhoud. Een klik op het hoofdstuk brengt je er direct naar toe. Ook is er een uitgebreide inhoud, waarmee je ook door de subhoofdstukken kunt navigeren. Diezelfde interactiviteit krijg je aan het einde van het boek in de uitgebreide index.


Opmaak

Een boek met veel grafische inhoud heeft baat bij een goede opmaak. Op de iPad is dat een lastig verhaal. Gezien je als gebruiker zelf het formaat van de letters kunt aanpassen, en het boek zowel horizontaal als verticaal op het scherm kan toveren, is de inhoud per pagina variabel. Het kan dan ook gebeuren dat bijschriften bij een foto verdwijnen en pas op de volgende pagina te zien zijn.Lage resolutie

Naast de interactieve inhoud en index bied het boek inhoudelijk geen meerwaarde ten opzichte van de papieren variant. Met name de foto’s zijn een flinke tegenvaller. Hoewel Easy Computing in haar persbericht zegt de iPad te zien als ideaal presentatiemiddel voor boeken met veel afbeeldingen, zijn de plaatjes in het eBook van bedroevend lage resolutie. In iBooks heb je de optie om met een dubbele ‘druk’ elke foto uit te vergroten. In de ‘Snelcursus Canon EOS’ levert dat echter alleen opgerekt beeld op, de foto’s zijn niet meer dan zo’n 370 pixels breed.

Deel van een uitvergrote foto, 100 procent weergave

Conclusie

Het is prettig dat Easy Computer de boeken DRM-vrij aflevert. Daardoor kun je het boek op elk apparaat bekijken, ook op bijvoorbeeld tegelijkertijd op een iPad en iPhone.

Inhoudelijk biedt het eBook geen toegevoegde waarde ten opzichte van de papieren versie. De interactiviteit is minimaal. Maar met name de lage resolutie foto’s zijn een flinke tegenvaller. De plaatjes zijn puur illustratief en in het kleinste formaat worden ze al op honderd procent weergegeven, ze wat groter bekijken levert lelijke resultaten op.

Handig is de interactieve index, al is de zoekfunctie die in iBooks is ingebouwd, eigenlijk net zo handiger of misschien zelfs nuttiger. Door een willekeurig zoekwoord in te vullen krijg je alle gerelateerde pagina’s voorgeschoteld.

De prijs is met een kleine 20 euro niet veel lager dan het papieren boek, dat zo’n 25 euro kost. Door het gebrek aan inhoudelijk toegevoegde waarde is het eBook vooral interessant voor wie geen ruimte meer in de boekenkast heeft. Van de interactieve mogelijkheden die de iPad biedt wordt nog weinig gebruik gemaakt.
 

Zoekfunctie