DxOMark test Canon EOS 5DS en 5DS R

DxOMark publiceert testresultaten Canon EOS 5DS en 5DS R

Julian 2816 0
DxOMark heeft de 50,6-megapixelsensor van de Canon EOS 5DS en 5DS R onder de loep genomen. De megapixelmonsters zetten de hoogste scores voor Canon-camera's neer, maar moeten op gebied van dynamisch bereik hun meerdere erkennen in camera's als de Nikon D810 en Sony A7R.

Met een totaalscore van 87 punten voor de Canon EOS 5DS en 86 punten voor de EOS 5DS R, zijn de nieuwe dslr's de best presterende modellen van Canon tot nu toe in de test van DxOMark.

Het verschil tussen beide camera's is minimaal. Volgens DxO scoort de 5DS iets hoger dan de 5DS R op gebied van ruisprestaties en kleurdiepte, maar in de praktijk is dat waarschijnlijk niet zichtbaar.

Wel zal er verschil zichtbaar zijn op gebied van scherpte. De 5DS R heeft een 'low-pass-cancellation'-filter. Dat verhoogt het risico op moiré, maar levert scherpere foto's op. Gezien de extreem hoge resolutie moet de sensor echter goed in staat zijn om kleine details vast te leggen. Daarmee neemt de kans op moiré ook weer af.

DxO Canon EOS 5DS en 5DS R

Groter dynamisch bereik en betere kleurdiepte

Ten opzichte van eerdere Canon-fullframe-camera's leveren de EOS 5DS en 5DS R met 12,4 stops een iets hoger dynamisch bereik. Toestellen als de EOS 1D X, EOS 5D Mark III en 6D zitten rond de twaalf stops. Ook op gebied van kleurdiepte is vooruitgang geboekt. Het verschil bedraagt ongeveer één 'bit'.

Canon EOS 5DS vs Nikon D810 vs Sony A7R

Canon heeft nog altijd een flink inhaalslag te maken als het gaat om dynamisch bereik ten opzichte van de concurrentie. De 36-megapixelsensor, die we kennen uit de Nikon D810 en Sony A7R, heeft op dat vlak een grote voorsprong. Op lage iso-waarden biedt de Sony-sensor zo'n twee stops meer dynamisch bereik.

Het voordeel hiervan is met name zichtbaar als je flinke bewerkingen uitvoert op je raw-bestanden. De Nikon D810 en Sony A7R beschikken over veel ruimte voor nabewerking in de schaduwpartijen. Je kunt donkere delen oplichten zonder dat dit storende effecten oplevert. Bij de Canon EOS 5DS en 5DS R is die bewerkingsruimte minder groot.

Canon EOS 5DS vs D810 VS A7R

Resolutie

Het speerpunt van de Canon EOS 5DS en 5DS R is de resolutie van 50,6 megapixels. Daarmee stoot Canon de concurrentie op papier van de troon. In de sensortest van DxO wordt de resolutie niet meegenomen. Dit is immers ook afhankelijk van het gebruikte objectief.

DxO heeft nog geen testresultaten gepubliceerd van objectieven in combinatie met de 5DS en 5DS R, maar we verwachten dat met name de EOS 5DS R indrukwekkende resultaten zal laten zien, als deze gecombineerd wordt met hoogwaardige objectieven. Hoe groot het verschil is met de 36-megapixelsensoren van de concurrentie zal moeten blijken.