DxO ViewPoint 3: Een ander perspectief

DxO ViewPoint 3: Een ander perspectief

Jasper van Bladel 1996 0
Elk objectief heeft last van vertekening, min of meer afhankelijk van de aard en constructie. Groothoekobjectieven hebben hier uiteraard meer last van en jij als fotograaf daardoor ook. Tenminste als je wilt dat alle rechte lijnen in je beeld ook echt recht zijn, iets dat zeker bij architectuurfotografie belangrijk is. Gelukkig is er DxO ViewPoint 3, een softwarepakket waarmee je eenvoudig het perspectief in je foto’s aan kunt passen.

Als fotograaf wil je het liefst dat alle horizontale en verticale lijnen in je foto’s ook écht recht lopen. Dat is niet vanzelfsprekend, want in veel gevallen zijn ze dat niet in onbewerkte foto’s. Je kunt naar een Tilt-Shift-objectief grijpen, maar die zijn vaak kostbaar en daardoor enkel rendabel voor fotografen die bijvoorbeeld erg veel architectuur fotograferen. Dan kom je automatisch uit bij het softwarematig rechttrekken van je perspectief. DxO heeft op dat gebied een speciale oplossing: DxO ViewPoint. Dat is een pakket dat speciaal is gemaakt voor het uitvoeren van perspectiefcorrectie in je foto’s.

Verbazingwekkend

ViewPoint is een verbazingwekkend programma. Compleet vertekende foto’s zijn eenvoudig weer goed te krijgen, zelfs als je vooraf eigenlijk de hoop al hebt opgegeven. Door het gebruik van een aantal ankerpunten selecteer je eenvoudig waar de pijnpunten zitten en waar het programma aan de slag moet om lijnen recht te zetten. ViewPoint maakt uiteraard gebruik van de kennis van DxO op het gebied van metingen en kalibraties van camera-objectiefcombinaties. Zo corrigeert DxO ViewPoint 3 tonvormige-, kussenvormige-, en fisheyevervormingen. Gebruik de automatische functie of de talloze handmatige speciale controleparameters om zelfs de meest complexe perspectieven te corrigeren. De software werkt met alle merken en type objectieven en bij een zeer groot aantal profiteer je als fotograaf ook nog eens van de automatische correcties door de DxO Optics Modules.

Hoeken

Vaak val je van de regen in de drup bij het corrigeren van perspectief. Als je muren eindelijk recht staan, zijn eventuele personen of vormen in de hoek van je foto juist uit proportie getrokken. Maar ook daar heeft DxO een tool voor, zodat het perspectief ook in de hoeken van je foto weer klopt.

Miniatuureffect

Een andere functie binnen DxO ViewPoint 3 is het creëren van een miniatuureffect door het gebruik van de shift-functie van een tilt-shift-objectief te simuleren.

Mac en Windows

Net zoals FilmPack werkt ViewPoint 3 los, maar het programma is ook te gebruiken als plugin voor DxO OpticsPro, Photoshop, Lightroom en Aperture. De software is beschikbaar voor Mac en Windows en kost € 79,-.

Meer info: Transcontinenta.nl/dxo

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper