DxO Mark vergelijkt Sony A7 II met A7S en A7R

hermanboots 9249 2
DxO Mark heeft de sensor van de recent uitgebrachte Sony A7 II grondig getest. Is er een verschil met zijn voorganger, de A7? En hoe verhoudt de spiegelloze fullframe zich tot zijn broertjes, de A7S en A7R? Tijd voor een vergelijking tussen de verschillende modellen aan de hand van de metingen.

Sony A7 II front

Sony A7 vs A7II

We schreven eerder over de Sony A7 II en de verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, de A7. De behuizing is nu helemaal van metaal, heeft een grotere grip en verplaatste ontspanknop voor betere ergonomie. De opvallendste verbetering is de toevoeging van 5-assige beeldstabilisatie. Volgens Sony levert dit systeem 4,5 stops winst op.

De DxO-tests tonen weinig verschillen in sensorprestaties tussen de Sony A7 en A7 II. Dit is niet verwonderlijk, de sensor is immers niet gewijzigd. Dit is ook geen nadeel, want de A7 deed het al goed in de tests van DxO met een totale score van 90 punten. Wel is de beeldverwerking mogelijk aangepast. We zien een lichte daling in dynamisch bereik van 14.2 stops naar 13.6 stops en een lichte stijging van 200 punten in ruisprestaties. Het verschil in dynamisch bereik zien we alleen bij de laagste iso-waarde. Vanaf 200 iso is er geen wezenlijk verschil meer.

Sony A7 vs A7ii iso

Sony A7 II vs A7R & A7S

Eerder namen we de Sony A7S op in een vergelijking met de Nikon Df en de A7R. Nu kijken we alleen naar de drie Sony-broertjes. Deze verschillen voornamelijk in resolutie. De A7S, A7 II en A7R hebben respectievelijk een 12.2-, 24.2- en 36.3-megapixelsensor.

Het is duidelijk dat elk model een bepaald marktsegment bedient. De Sony A7S richt zich op filmmakers en de fotograaf die vaak in donkere omstandigheden werkt. Met vier stops aan extra iso-bereik neemt dit model een grote afstand van de A7 II en A7R in het donker. De A7S haalt dan ook een iso-score van 3702, de hoogste score ooit gemeten bij Dxo Mark.

Sony A7ii vs A7S iso

De Sony A7R bedient onder andere landschapsfotografen die de hogere resolutie waarderen. Met een kleurdiepte van 25.6 bits en dynamisch bereik van 14.1 stops scoort dit model 95 punten. Het is opvallend dat de A7R met de hoogste resolutie, en daarmee kleinste pixels, wegloopt met de hoogste totaalscore.

Sony A7ii vs A7S vs A7R

Waar de Sony A7S en A7R duidelijk uitblinken in een bepaalde categorie, staat de A7 II als allrounder in de markt. Wat beeldkwaliteit betreft doet het nieuwe model het niet beter als de 'oude' A7, maar de 5-assige beeldstabilisatie is een zeer nuttige toevoeging. De Sony A7 is met 1249 euro momentweel wel zo'n 550 euro goedkoper dan het nieuwe model. Daarmee is de Sony A7 de goedkoopste fullframe camera op de markt.

afbeelding van Herman Gehem

Geen

afbeelding van Scott Goedkoop

Interessant artikel. Goed geschreven Herman.