DxO Mark test Sony A7S

Julian 2464 2
DxO Mark heeft de 12-megapixel fullframe-sensor van de Sony A7S onder de loep genomen. De camera stoot de Nikon Df van de troon als het gaat om prestaties bij weinig licht. Vooral het dynamisch bereik op hoge iso-waarden is indrukwekkend.

De Sony A7S scoort 3702 punten in de ruistest van DxO Mark. De Nikon Df, die voorheen aan de top stond als het om ruisprestaties gaat, scoort 3279 punten. Hoewel dat lijkt op een aanzienlijk verschil is dat niet het geval. DxO Mark geeft aan dat het verschil 1/6e stop bedraagt en in de praktijk dus vrijwel te verwaarlozen is.

Sony A7S vs Nikon Df vs Sony A7R

Duik je de grafieken in, dan is te zien dat de Sony A7S vanaf iso 102.400 een voorsprong neemt op de 16-megapixelsensor van de Nikon Df. Ook valt op dat de sensor gevoeliger is. Hoewel beide camera's tot iso 409.600 gaan, is de daadwerkelijk gemeten gevoeligheid bij de Sony A7S een stuk hoger.

Sony A7S SNR

Dynamisch bereik

Waar de sensor van de Sony A7S wel in uitblinkt, is dynamisch bereik op hoge iso-waarden. Tot iso 3200 zul je geen verschil zien met camera's als de Nikon Df, D610 of D800. De laatste twee hebben bij het laagste iso-bereik zelfs een hoger dynamisch bereik, maar schroef je de iso-waarde op naar 6400 of hoger, dan wordt er een duidelijk verschil zichtbaar. Zo heb je met de Sony A7S nog een dynamisch bereik van zo'n 7,5 stops op iso 102.400. Bij de Nikon Df blijven er op deze waarde nog maar zes stops over.

Sony A7S dynamisch bereik

Opvallend is dat de A7S de A7R en A7 bij de totaalscore voor moet laten gaan als het gaat om kleurdiepte en dynamisch bereik. De 36- en 24-megapixelsensor van die camera's scoort hoger in de test dankzij de betere prestaties op lage iso-waarden.

afbeelding van Jaap Kloppenburg

DxoMark moet maar een gaan nadenken over een nieuwe schaal :)

afbeelding van Anoniem

beetje oud nieuws dit, digifotopro op vakantie geweest?