DxO Mark test sensor Canon PowerShot G7 X

Julian 2483 3
Op de Photokina introduceerde Canon de PowerShot G7 X, een compactcamera met grote 1-inchsensor en 24-100mm f/1.8-2.8-objectief. DxO Mark heeft de testresultaten van de 20,2-megapixel bsi-cmos gepubliceerd.

De sensor in de nieuwe Canon PowerShot G7 X vertoont veel overeenkomsten met de chip in de Sony RX100 III. De gelijkenissen zijn zo groot dat het vermoedelijk om dezelfde sensor gaat: een 20,2-megapixel bsi-cmos van 1-inchformaat, met iso-bereik van 125 tot 12.800.

DxO Mark heeft de sensor van de G7 X getest en zet de resultaten naast die van de Sony RX100 III. Canons nieuwe high-end-compact scoort iets beter, maar de verschillen zijn behoorlijk klein. Op alle vlakken haalt de G7 X een iets hogere score, wat resulteert in een totaal van 71 punten, de RX100 III behaalt 67 punten.

Canon PowerShot G7 X vs RX100 III

Canon PowerShot G7 X vs Sony RX100 III

Wat beeldkwaliteit betreft ontlopen de G7 X en RX100 III elkaar niet veel. Je kunt je keuze dan ook beter laten afhangen van andere factoren. De G7 X (599 euro) is een stuk goedkoper dan de Sony, maar heeft geen elektronische zoeker. Wel is het zoombereik van 24-100mm f/1.8-2.8 groter dan bij de Sony RX100 III (849 euro), die is uitgerust met 24-70mm f/1.8-2.8-objectief.

afbeelding van Duko

Kan iemand mij uitleggen hoe 'vermoedelijk dezelfde sensor' in deze twee camera's toch (iets) verschillende resultaten oplevert? Ik neem aan dat er RAW-bestanden worden getest. Bij mijn weten zijn die 'min of meer' direct van de sensor afkomstig.
Zit het ’m in dat 'min of meer'? En hoe dan?
Of zit ik er helemaal naast?

afbeelding van Julian

Dat zit 'm waarschijnlijk in het 'min of meer', zoals je aangeeft. Zeker raw-bestanden uit compactcamera's zoals de G7 X zijn meestal niet helemaal 'raw'. Er wordt bijvoorbeeld een flinke lenscorrectie toegepast op de raw-bestanden. Het hangt weer van de raw-converter af of deze wordt overgenomen of niet (Adobe Camera Raw doet dat bijvoorbeeld wel, Rawtherapee niet). Kleine verschillen, zoals in de sports-score, zouden ook nog binnen de marges van de testresultaten kunnen vallen. Ruis kan bijvoorbeeld ook beïnvloed worden door de warmte van de sensor (hoe warmer hoe meer ruis).

afbeelding van Henri

Het verbaast mij vooral dat volgens de DxOMark test de Canon PowerShot G7 X op Dynamisch bereik beter scoort dan de Canon PowerShot G1 X Mark II en zelfs beter dan de Canon EOS 5D Mark III
Het wordt sowieso tijd dat de 5D3 prestaties op het vlak van dynamisch bereik wat worden opgekrikt in de volgende generatie denk ik. De laatste generatie Nikon FullFrame camera's troeft de Canon 5D3 op dat gebied flink af.

Ik zie zelf dat mijn 5D3 behoorlijk moeite heeft met het overbruggen van grote contrasten. Wat meer dynamisch bereik zou hier zeker welkom zijn.