DxO Labs test Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art

Julian 4305 1
Wij wisten het je al te melden: de Sigma 183-5mm f/1.8 DC HSM is een geweldig objectief. De beste zoom ooit! durfden we zelfs op de cover van editie 2.2013 te zetten. Heb je nog meer bevestiging nodig? DxO Labs laat het je zien met heel veel cijfers.

Vanaf het moment dat Sigma de 18-35mm f/1.8 aankondigde ontstond er een flinke 'buzz' rondom het objectief. Dat werd nog eens vergroot toen we een exemplaar in handen kregen en onze eerste testfoto's maken. De resultaten zagen er onwaarschijnlijk goed uit. Vervolgens kwam de prijs naar buiten, die bleek een stuk lager dan verwacht.

We bleven zoeken naar een addertje onder het gras, maar tevergeefs: in onze test kwamen we tot de conclusie dat de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM het allerbeste is wat je op je aps-c-camera kunt schroeven. De zoom maakt zelfs gehakt van prime-objectieven met vergelijkbare brandpunten en diafragma's.

Uitzonderlijke prestaties dus. Dat onderschrijft de test van DxO Labs. Het testlab zet de zoom van Sigma tegenover diverse andere lichtsterke standaardzooms (al is er geen directe concurrent, want de alternatieven gaan niet verder dan f/2.8) en hoogwaardige primes. Keer op keer komt de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art als beste uit de bus. Zelfs de uitstekende Sigma 35mm f/1.4 DC HSM - de best presterende 35mm in de database van DxO Labs - wordt overtroffen.

Sigma 18-35mm vs zooms

Makkelijke keuze

DxO vergelijkt de Sigma 18-35mm met de Nikkor 14-24mm f/2.8 voor fullframe-camera's. Niet als alternatief of concurrent, maar om het feit dat ook dit een opzienbarend objectief is dat prime-objectieven in dezelfde 'range' weet te evenaren of zelfs te overtreffen. Niet langer hoef je te kiezen tussen de flexibiliteit van een zoom of de kwaliteit van primes: met de Sigma 18-35mm f/1.8 haal je in dit bereik gewoonweg het beste in huis.

Sigma 18-35mm vs primes
De Sigma 18-35mm f/1.8 geeft zelfs de beste primes het nakijken

afbeelding van Arnold van Wijk

Wat is de definitie van "beste"? Als je je alleen blind staart op scherpte dan klopt die classificatie wel, maar een objectief is voor mij meer dan alleen scherpte. DxO zou ook eens een kwaliteitscijfer moeten geven voor bokeh. Dit is misschien niet meetbaar, maar wel zichtbaar. Verder vind ik zaken als kleurweergave en contrast belangrijker dan scherpte alleen. Mijn 16-35 II blinkt niet uit in scherpte op FF, met name de hoeken, maar toch blijf ik dit een heerlijk objectief vinden.