DxO Labs test Nikon 1 J1

Julian 4462 0
DxO Labs heeft de Nikon 1 J1 beoordeeld. Aan de hand van de ruwe sensordata krijgt de camera een score die overeenkomt met de meeste MFT-camera's, op gebied van ruisprestaties laat de Nikon 1-serie wel punten liggen door de kleinere sensor.

De Nikon 1 J1 weet met zijn relatief kleine 1-inch sensor aardig stand te houden tegenover de concurrerende MFT-camera's. Compacte systeemcamera's met een aps-c-sensor hebben wel een duidelijke voorsprong, maar de objectieven voor deze systemen zijn ook fors groter.

DxO Labs geeft de Nikon 1 J1 een score van 56 punten. De score van de duurdere 1 V1 is nog niet gepubliceerd. Nikonrumors plaatste eerder vandaag, voor het verschijnen van de test op DxO Labs, wel screenshots van de testresultaten. Hierop is de 1 V1 wel te zien, met 54 punten krijgt de geavanceerdere camera een iets lagere score. Waarom de resultaten nu niet op DxO Labs te zien zijn is niet bekend.

Nikon 1 vs aps-c

In vergelijking met de Sony NEX-C3 en de A77 (die over dezelfde 24-megapixelsensor beschikt als de NEX-7, waar nog geen testdata van is) moet de Nikon 1 J1 het duidelijk afleggen. De grotere aps-c-sensor van Sony betaalt zich duidelijk uit in betere prestaties.

Nikon 1 DxO aps-c

Nikon vs MFT

Vergelijk je de Nikon 1 J1 met Micro Four Thirds-camera's dan doet de Nikon 1-serie het goed. Ondanks de veel kleinere sensor scoort de J1 gelijk of beter dan de concurrentie. Dat komt met name door de goede kleurdiepte en het dynamisch bereik, dat iets hoger ligt dan bij de MFT-camera's. Op gebied van ruisprestaties moet de Nikon 1 J1 de concurrentie voor zich laten. In hoeverre dit merkzaam zal zijn ligt ook aan de gebruikte raw-converter, aldus DxO Labs.

Nikon 1 DxO

Nikon vs high-end compacts

In vergelijking met de high-end compacts zoals de Canon G12 en Nikon P7000 doet de 1-serie het beter. Met name op gebied van ruisprestaties is er winst voor de Nikon 1 J1, die over een grotere sensor beschikt. Testdata van de nieuwe Canon S100 en Nikon P7100 is nog niet beschikbaar, maar DxO Labs verwacht geen grote verschillen.

Zie ook onze Nikon 1 Hands On Preview: