DxO Labs neemt Nikon D4-sensor onder de loep

Julian 2700 1
DxO Labs heeft de ruwe sensordata van de Nikon D4 onder de loep genomen en een rapport gepubliceerd. De D4 scoort 89 punten en is daarmee de beste spiegelreflex op de ranglijst tot nu toe.

Eerder voerde de Nikon D3X met 88 punten de lijst van dslr's aan. De allerhoogste score (91 punten) is nog steeds voor de 80-megapixel Phase One IQ180 digiback, maar die valt uiteraard niet in de categorie spiegelreflex.

Ruisprestaties

Elke camera heeft zo zijn eigen sterke en minder sterke punten. De Nikon D4 heeft zijn hoge score onder andere te danken aan zeer goede ruisprestaties. De nieuw ontworpen 16-megapixel fullframe-sensor scoort 2965 punten, iets minder dan de 3253 punten die de D3S scoorde, maar die laatste heeft een lagere 12-megapixelresolutie.

D4 vs D3S

Kort door de bocht kunnen we stellen dat de ruisprestaties gelijk zijn gebleven, maar dat je vier megapixels extra krijgt, zonder nadelige gevolgen. Het verschil in de scores drukt zich volgens DxO Labs uit in 0,15 stops. De D3S is en blijft de camera met de beste ruisprestaties, dus wat dat betreft hoeft de D4 zich zeker niet te schamen.

Dynamisch bereik

Het dynamisch bereik van de sensor valt iets tegen. De D4 scoort 13.1, dat is wel een stop meer dan de D3S, maar camera's zoals de Pentax K-5 en Nikon D7000, die de Sony 16-megapixel aps-c-sensor gebruiken, scoren nog een stop hoger.
Het is opvallend dat een fullframe-sensor met hetzelfde aantal pixels geen hogere score kan halen. Het lijkt er dan ook op dat de focus bij het ontwikkelen op andere zaken lag.

D4 vs D3X

Kleurdiepte

De hoge eindscore heeft de Nikon D4 vooral te danken aan verbeterde kleurdiepte. Het bereik is 24,7-bits groot volgens de metingen van DxO-Labs. De score is daarmee gelijk aan de Nikon D3X, die op dat vlak uitstekend presteert.
Al met al zet de nieuwe 16-megapixelsensor indrukwekkende prestaties neer. De ruisprestaties zijn vrijwel gelijk aan die van de uitstekende D3S, maar je krijgt meer megapixels. Het dynamisch bereik is verbetert, al zijn er nog betere camera's op dit vlak. De uitstekende kleurdiepte tilt de sensor echter naar een hoog niveau.

Nikon D4 review

Onze uitgebreide ervaringen met de Nikon D4 lees je in de review in DIGFOTO PRo 1.2012 (verschijnt begin mei). Op onze website kun je al de ruisprestaties en testvideo's bekijken.

afbeelding van nexiam