Dutch Doc Award breidt uit naar Utrecht

Redactie 1077 0
De Dutch Doc Award, de belangrijkste prijs voor documentaire fotografie in Nederland, wordt dit jaar uitgebreid met een festival. In het Pinksterweekeinde (11 en 12 juni) vindt een driedaags evenement plaats in de Domstad.

Het driedaagse festival vindt plaats rondom het werk van de beste Nederlandse documentaire fotografen. Dat gebeurt in het Utrechtse Museumkwartier, waar plek is voor een gevarieerd evenement met debat, voordrachten, films, een boekenmarkt en tentoonstellingen. Uiteraard allemaal gericht op de documentaire fotografie. De stichting Dutch Doc Photo gaat het festival en de prijs tot een meerjarige traditie uitbouwen, zo melden zij in een persbericht.

Dutch Doc Photo

Vorig jaar is de Dutch Doc Award, een prijs ter waarde van twintigduizend euro, voor het eerst uitgereikt. Initiatiefnemer was toen het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB). De stichting Dutch Doc Photo heeft de organisatie van de prijs inmiddels overgenomen en wil, net als het Fonds, de Nederlandse documentaire fotografie breed in de schijnwerper te zetten. 'In Nederland werken veel fotografen aan langlopende fotoprojecten, ver weg van het nieuws, veelal zeer geëngageerd en persoonlijk gedreven', zo schrijft de stichting.

Jeroen Kramer

In 2010 werd de serie Room 103 van ex-oorlogsfotograaf Jeroen Kramer bekroond met de Award. Hij was een van de zeven genomineerden. Dit jaar worden opnieuw een kleine twintig fotografiedeskundigen gevraagd Nederlandse documentaires voor te dragen voor de longlist van de prijs. Een jury zal daaruit zes tot acht series kiezen voor de shortlist. Vanaf 20 mei zijn die te zien op een tentoonstelling in het Museumkwartier in Utrecht.

Eén van de winnende foto's van vorig jaar © Jeroen Kramer

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie