Dust Donut voegt weather seal toe aan al je objectieven

Julian 1788 1
Heb je een camera met weather sealing, dan kun je probleemloos fotograferen in een regenbui. Maar ook je objectieven moeten afgedicht zijn tegen stof en vocht en lang niet al het glaswerk is dat. De Dust Donut biedt uitkomst.

Het idee is eenvoudig, maar er lijkt zeker animo te zijn voor de Dust Donut. Het is een rubberen ring die je achterop je objectief bevestigd. Daarmee 'upgrade' je de bescherming tegen stof en vocht van je objectieven. Het werkt hetzelfde als objectieven die door de fabrikant al van afdichtingen zijn voorzien volgens de bedenken.

Om de Dust Donut werkelijkheid te maken wordt geld ingezameld op Kickstarter. Het benodigde bedrag van tweeduizend dollar is ruimschoots binnen, de Dust Donut wordt dus werkelijkheid. Eind maart begint de productie en eind april zouden de eerste Dust Donuts uitgeleverd worden.

In de retailverkoop gaat een Dust Donut 24,99 dollar kosten. Je kunt nog tot 24 februari het project op Kickstarter steunen, dan betaal je 20 dollar voor een stofdonut. Momenteel is er alleen een versie voor Canon EF-objectieven, maar aan versies voor andere lensvattingen (Sony, Nikon, Olympus) wordt gewerkt volgens de initiatiefnemer.

Dust Donut
Een Canon EF-objectief voorzien van Dust Donut

afbeelding van Arnold van Wijk

Vind het nogal misleidend om te zeggen dat de lens er weather sealed mee wordt. Het enige dat je hiermee sealed is de mount zelf, dus de aansluiting tussen objectief en camera. Daarmee is de lens en de camera nog steeds niet geschikt om in de regen of stoffige omgevingen te werken, omdat de knopjes, schakelaars, batterijklepje, LCD schermpjes ed niet afgedicht zijn.

Zoomobjectieven die verlengen zullen helemaal gevoelig zijn, omdat via de in en uitschuifbare tube rotzooi mee naar binnen genomen kan worden. Een echte weather sealed L-objectief heeft ook hiervoor afdichtingen die de anderen moeten ontberen. Het simpelweg toevoegen van een rubber ringetje @ $25,= gaat daar niets aan veranderen.

Zelfs een aantal officiƫle weather sealed objectieven van Canon (16-35 en 17-40 bijvoorbeeld) zijn niet volledige gesealed wanneer er geen filter is geplaatst. Er kan dus nog steeds rotzooi via de voorkant naar binnen komen.

Deze donut zal dus prima werken om het ergste buiten de camera te houden, maar de geclaimde "voegt weather seal toe aan al je objectieven" gaat me wat te ver.