Dé twee mirrorless aps-c camera's van het moment

Dubbele hands-on: Canon EOS M5 vs Sony a6500

Redactie DIGIFO... 1441 0
Onlangs heeft Sony de a6500 uitgebracht. Deze camera is de opvolger van de a6300 die bij ons zeer goed is ontvangen. Canon is ook met een nieuwe mirrorlesscamera op de markt gekomen, de EOS M5, en hoopt daarmee eindelijk een serieuze stap te zetten in de mirrorless-markt. Op de redactie kregen wij beide camera's binnen. Tijd om ze eens goed naast elkaar te zetten.

Sony is al jaren één van de meest populaire spelers wat betreft mirrorlesscamera's. De a6000 en a6300 waren dan ook razendpopulaire camera's. Onlangs kwam, al na acht maanden na de voorganger, de nieuwste telg van deze serie uit. Canon daarentegen, heeft wat meer moeite om voet in aarde te krijgen in de mirrorless-markt. De Canon EOS M3 en EOS M10 waren op zich prima camera's, maar wisten niet te overtuigen. Afgelopen zomer kondigde Canon de EOS M5 aan en deze werd met veel enthousiasme ontvangen. De Sony en de Canon zijn vrij vergelijkbaar: allebei beschikken ze over een aps-c sensor, touchscreen en kantelbaar scherm in een compact formaat. Een goede reden om ze eens uitvoerig te vergelijken.Dubbele hands-on: Canon EOS M5 vs Sony a6500Lees ook: Canon EOS 80D vs Olympus OM-D E-M5 Mark II

Touchscreen

De Sony a6500 is de eerste Sonycamera uit de a6000 serie met een touchscreen en hoewel deze goed werkt, is het scherm van de Canon fijner om mee te werken. Zo kan je met het touchscreen van de Sony bijvoorbeeld niet door foto's heen bladeren en heeft dit scherm geen 'pinch-to-zoom', iets wat opvallend ingeburgerd is in huidige camera's.

Wat wel mogelijk is, is het scherpstelpunt uiterst soepel veranderen terwijl je door de viewfinder kijkt, door je vinger over het scherm te slepen. Dit kan bij de Canon ook, maar omdat bij deze de viewfinder gecentreerd zit, raak je sneller met je neus het scherm aan, waardoor het scherpstelpunt verspringt. Bij de Sony zit de viewfinder aan de linker kant, waardoor je daar sowieso minder last van hebt en als dit toch een probleem is, heb je de mogelijkheid om een deel van het scherm op non-actief te zetten. Bij de Canon kan je alleen het hele scherm ongevoelig maken voor aanraking.Dubbele hands-on: Canon EOS M5 vs Sony a6500Lees ook: Review: Sony Alpha A6300

Objectieven

Beide camera's werken met een groot aantal objectieven. De Sony beschikt over de Sony E-Mount, de vatting waarvoor Sony veel objectieven uitbrengt die ons keer op keer positief weten te verrassen. De EOS M5 heeft een EF-M mount en Canon heeft een bescheiden lineup EF-M objectieven, maar met een adapter is het wel mogelijk om alle Canon EF en EF-S objectieven te gebruiken. Maar we moeten niet vergeten dat er zijn ook adapters om Canon-objectieven met Sonycamera's te gebruiken.Dubbele hands-on: Canon EOS M5 vs Sony a6500

Beeldkwaliteit

Het verschil tussen de eerste vergelijkende foto's is duidelijk aanwezig. De kleuren van de Canon zijn enthousiaster en levendiger, maar de Sony lijkt iets beter te zijn in de details. De ruiswaarden zijn op dit niveau zeer vergelijkbaar. Houd er wel rekening mee dat we in deze test alleen naar de jpeg-bestanden kijken, dus de kleuren kunnen nog naar wens worden aangepast als je de RAW-bestanden onder handen neemt in de nabewerking.  

Al met al zijn we ervan overtuigd beide camera's fantastische foto's kunnen maken, mits ze in de juiste handen zijn.

Dubbele hands-on: Canon EOS M5 vs Sony a6500Canon EOS M5| ISO 640| f/5.6| 1/10 sec

Dubbele hands-on: Canon EOS M5 vs Sony a6500Sony a6500| ISO 640| f/5.6| 1/8 sec

Video

Voor de enthousiaste videograaf is de Sony a6500 een betere keuze. Deze camera kan filmen in 4K, terwijl de EOS M5 het moet doen met FullHD. De autofocus van de Canon lijkt wel wat beter te werken, de Sony moet wat meer zoeken, maar voor de echt fanatieke filmer zal dit minder problematisch zijn, omdat deze meer handmatig scherp zullen stellen.

Jouw favoriet

Welke van deze camera's geniet jouw voorkeur? Laat het weten in de comments.

Dit is een eerste indruk van deze camera's. Voor een uitgebreide review zal je nog even moeten wachten tot de eerste editie van DIGIFOTO Pro van 2017. Wil je deze, en volgende, editie(s) thuisgestuurd krijgen zodra ze uit zijn? Via deze link kan je een abonnement afsluiten.

Kijk voor meer informatie over de Sony a6500 op de website van Sony.
Kijk voor meer informatie over de Canon EOS M5 op de website van Canon.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie