Duane Michals' fantastische fotografie

Redactie 1886 0
Als onderdeel van de nationale manifestatie 'Fantastische Fotografie' wordt in het Nederlands Fotomuseum van 18 september tot 2 januari 'Dr. Duanus' van de Amerikaanse fotograaf Duane Michals tentoongesteld.

Duane Michals (1932) is niet de enige maar misschien wel de meest aansprekende en daardoor ook invloedrijke grondlegger van de geënsceneerde fotografie. Michals pionierde in de jaren zestig met fotoreeksen waarin hij korte verhalen vertelt over de menselijke kanten van het leven: liefde en dromen, maar ook angsten en teleurstelling. Kenmerkend was dat hij bij zijn fotoreeksen korte, handgeschreven teksten plaatste, waardoor tekst een integraal onderdeel van zijn werk werd.

Michals

Michals verzette zich met zijn onderwerpkeuze, werkwijze en presentatievorm tegen de toen dominante fotografie van het ‘beslissende moment’. ‘Als je naar mijn foto’s kijkt, kijk je naar mijn gedachten’, is een treffende uitspraak van Michals die hij in zijn werk altijd trouw is gebleven. Hij laat zien dat fotografie, behalve een uniek moment in de werkelijkheid vastleggen, nog veel meer kan, zoals verhalen vertellen en de innerlijke kanten van het menselijke bestaan verbeelden. 

Self-portrait as a devil on the occasion of my fortieth birthday 1972 © Duane Michals | Pace/MacGill Gallery, New York

Tentoonstelling

De tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum is onderdeel van de nationale manifestatie Fantastische Fotografie die in het kader staat van de geënsceneerde fotografie uit de jaren tachtig. Dr. Duanus omvat een selectie van zowel de oudere fotoreeksen, kunstenaars- en zelfportretten en persiflages op bekende kunstenaars, als meer recent werk, zoals de op Japanse iconografie geïnspireerde kleurenfoto’s. Zij is samengesteld door Enrica Viganó en geproduceerd door Admira, Milaan. 

Lezing

Duane Michals komt donderdag 28 oktober 2010 naar Rotterdam voor een lezing tijdens de dag over geënsceneerde fotografie die het Nederlands Fotomuseum organiseert in het kader van de manifestatie Fantastische Fotografie. 

Chance Meeting 1970 © Duane Michals | Pace/MacGill Gallery, New York

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie