Drones: aantal ongelukken verdubbelt in 2016

Drones: aantal ongelukken verdubbelt in 2016

Senta Bemelman 1324 0
Drones hebben steevast een plekje in de fotografiewereld veroverd. Maar de apparaten leveren niet enkel mooi beeldmateriaal op, drones kunnen namelijk ook een gevaar zijn. De Inspectie Leefomgeving en Transport meldt dat het aantal incidenten met drones verdubbeld is in de eerste helft van 2016.

Meer incidenten met drones

De Inspectie Leefomgeving en Transport merkt uit cijfers op dat het aantal incidenten met drones verdubbeld is  in de eerste helft van 2016. Binnen de eerste vijf maanden van dit jaar vonden al 39 incidenten plaats. In totaal waren in heel 2015  slechts vijftien ongelukken met de apparaten.

Bij deze incidenten zijn tot nu toe geen ongelukken met personen voorgevallen. Er echter was wel sprake van 'risicovolle situaties'. Twee keer viel een drone door het dak van een huis en één keer raakte een auto beschadigd door het apparaat.

Van de gemelde voorvallen dit jaar ging het 31 keer om recreatieve drones die in de buurt van een luchthaven vlogen, waarvan 24 bij Schiphol. Dit meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het rapport genaamd 'Voorvallen met drones/RPAS'.

Voorschriften 

De voorschriften en regels op het gebied van drones zijn bekend onder droneliefhebbers. Het is bijvoorbeeld verboden om met een drone in de buurt of op vliegvelden te komen wegens het risico op een botsing met een van de vliegtuigen. En bovendien mag je ook niet hoger dan 120 meter vliegen. 

Op deze kaart kun je precies zien in welk gebied drones toegestaan zijn. Lees nogmaals alle voorschriften en regels op de website van de Rijksoverheid

Het gevaar van drones zie je ook in deze video waar een skiër bijna om het leven komt door een drone. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta