Drie nieuwe tentoonstellingen in FoMu Antwerpen vanaf 15 februari

Julian 2049 0
Op 15 februari 2013 openen drie nieuwe tentoonstellingen in FoMu Antwerpen. Power! Photos! Freedom! toont fotografie uit de Arabische wereld. Daarnaast is het ouvre van Charles Fréger te zien en toont FoMu een selectie uit de collectie in Camera Exotica.

15.02.13 – 09.06.13
Power! Photos! Freedom!

Een juichende mensenmassa in een Libisch sportstadium, hoopvol kijkend richting Mouammar Kadhafi. Dit was de start van zijn dubieuze politieke carrière, die 42 jaar later bloedig zou eindigen. De foto’s gingen de wereld rond. Het FoMu focust op de kracht van fotografie tijdens de recente gebeurtenissen in de Arabische wereld. Het omvangrijke Kadhafi archief wordt aangevuld met fotografische projecten over Syrië, Egypte en Tunesië. Fotografie blijkt het ultieme propagandamiddel voor leiders in autoritaire regimes, maar kan ook een belangrijk wapen zijn voor het volk bij revoluties.

Het FoMu toont werk van volgende fotografen en kunstenaars: Issa Touma (SY,1962), Nicolas Righetti (CH, 1967), Florian Göttke (DE, 1965), HrairSarkissian (SY, 1973), Nermine Hammam (EG, 1967), Joachim Ben Yakoub, (BE, 1982) en Marco Bohr (DE,1978). Daarnaast komt ook het burgerjournalistiek collectief Mosireen (Egypte) en de Facebook groep Uprising of Women in the
Arab World aan bod.

Arabische wereld
Nicolas Righetti - Propagandaposter van Bachar al-Assad tussen de bloempotten in Damascus, Damascus 2007

15.02.13 – 09.06.13
Charles Fréger: Wilder Mann

Wie zijn deze mensen, gehuld in zware dierenhuiden of strobussels en versierd met koebellen of bokkenpoten? Charles Fréger (FR, 1975) vergezelde voor zijn recente reeks Wilder Mann traditionele groepen naar afgelegen stukjes ongerepte natuur. De rituelen die zich hier afspelen, creëren een gevoel van eenheid met het land, met de eeuwenoude gebruiken en met elkaar. De groepen bestaan uitsluitend uit mannen en de traditie vind je in heel Europa terug. Overal liggen dezelfde oerkrachten aan de basis: vruchtbaarheid, de machtsstrijd tussen mens en dier of de seizoenswisseling die leven en dood symboliseren. Fréger toont ons een vergeten stukje van de Europese cultuur, dat even dichtbij als springlevend is.

Sinds 2000 werkt Fréger aan een indrukwekkend fotografisch oeuvre, waarvoor hij uiteenlopende sociale groepen portretteert. Hij benadert zijn onderwerpen haast wetenschappelijk door de frontale en centrale positionering, met een scherpe aandacht voor kleuren en details. Het lijkt wel alsof hij met zijn foto’s de wereld wil vatten.

Charles Freger
Cerbul din Corlata, Romania, from the series Wilder Mann, 2010-2011 © Charles Fréger

15.02.13 – 09.06.13
Camera Exotica: selectie uit de Collectie FoMu

De fascinatie van de mens voor het exotische, het onbekende en ‘de ander’ is van alle tijden. Het verlaten van de vertrouwde omgeving en het verkennen van onbekende werelden heeft verschillende oorzaken en drijfveren die steeds gepaard gaan met gemengde gevoelens. Fotografie speelt kort na haar ontstaan in 1839 een belangrijke rol in de beeldvorming van het exotische. Foto’s dragen niet alleen bij tot de ontsluiting en de ‘verbeelding’ van exotische werelden, maar vormen tegelijk een uiting van een ambigu westers zelfbeeld. Ze vertellen ons vaak meer over de fotograaf en de visie van het westen op ‘de ander’, dan over de werelden die ze tonen. Het FoMu toont een selectie foto’s uit de eigen collectie van het ontstaan van de fotografie tot in de jaren 1960. De selectie uit de eigen collectie wordt aangevuld met een aantal bruiklenen afkomstig uit andere museale en privécollecties.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus die te koop is in de museumshop voor 16 euro.

Anoniem
Westerse man in oriëntaalse kledij - Daguerrotypie, ca. 1845 © Anoniem / FotoMuseum Provincie Antwerpen

Extra aanbod bij de tentoonstellingen

  • 13.02.13 - FoMu Live: Charles Fréger
  • 15.02.13 - Atelier voor kinderen: Met Pips in het FoMu
  • 17.02.13 - Gratis rondleidingen in de nieuwe tentoonstellingen
  • 22 & 23.02.13 - Introductie nat collodium proces
  • 21.03.13 - FoMu Live: Camera Exotica
  • 2, 3, 4 & 5.02.13 - Foto-stage voor kinderen: Kijk. Klik-Klik            
  • 09.04.13 - Atelier voor kinderen: wild van fotografie          
  • 11.04.13 - FoMu Live: sociale media in de Arabische revoluties (datum o.v.)
  • 23.05.13 - FoMu Live: Peter Bouckaert, Emergency Director bij Human Rights Watch

Reserveren aangeraden – reservatie@fomu.be – 03 242 93 20

Kijk voor meer informatie op www.fomu.be