Drents Museum in bezit van zeldzame ambrotypieën

Redactie 977 0
Het Drents Museum heeft onlangs twee portretfoto’s uit de negentiende eeuw, zogenaamde ambrotypieën, in ontvangst mogen nemen. De werken zijn zeldzaam, omdat het zeer schaarse voorbeelden zijn van fotografie uit de periode 1850-1860.

Op de portretfoto’s staan het echtpaar Oldenhuis Gratama afgebeeld. Lucas Oldenhuis Gratama was een van de grondleggers van het Drents Museum, waardoor de schenking voor het museum een extra bijzondere waarde heeft, zo is op hun website te lezen. Het museum onderzoekt momenteel of ze na de heropening (vanaf half november 2011) een plek in het nieuwe museum kunnen krijgen.

De foto’s zijn geschonken door Frans Klein, directeur van het Museum Magazijn te Amsterdam en tevens de achter-achter kleinzoon van Oldenhuis Gratama.

De heer Gratema

Ambrotypieën

De fototechniek ambrotypie is met name kenmerkend voor de periode van 1850 tot 1860 en werd toen veel toegepast voor het maken van portretten. Het tafereel werd op een lichtgevoelige glasplaat vastgelegd waardoor in feite een negatief ontstond. Door deze tegen een zwarte achtergrond te plaatsen, ontstond er als het ware een positief beeld. In het Drents Archief in Assen bevindt zich een collectie van negen ambrotypieën van andere familieleden van de Gratama’s. De portretten zijn erg zeldzaam, omdat fotografie in deze beginperiode nog uitsluitend betaalbaar was voor de elite. 

Mevrouw Gratema

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie