Drankindustrie Schiedam centraal in fotofestival

Drankindustrie Schiedam centraal in fotofestival

Jasper van Bladel 1498 0
Het Cultureel Forum Schiedam organiseert onder de titel ‘Schiedams Water’ een fotofestival waarbij de sterke band tussen Schiedam en de drankindustrie centraal staat.

De jeneverindustrie  was gezichtsbepalend voor Schiedam en is dat nog steeds. De wereldwijde export van honderden miljoenen liters jenever, whisky en gins in de 18e en 19e eeuw maakte de stad Schiedam rijk. Monumentale  herenhuizen, pakhuizen, distilleerderijen en de hoogste molens ter wereld verrezen langs de grachten. De eeuwenoude historische binnenstad onder de rook van Rotterdam telt honderden monumenten.

Speuren naar talent

Drie jonge veelbelovende Nederlandse fotografen, Lou Muuse, Stacii Samidin en Yara van der Velden) hebben de uitdaging aangenomen om naar eigen inzicht een fotografische verhaal te maken over de drankindustrie. Ze kozen voor verschillende invalshoeken. CFS zocht daarnaast ook naar een (internationaal) bekende fotograaf. Dat werd de Nederlandse-Amerikaanse fotograaf Wijnanda Deroo.

De distilleerders hadden aan het einde van de 19e eeuw en in de 20ste eeuw de fotografie ontdekt als een interessant  medium. Voor het festival aanleiding om een fotograaf met een geoefend oog, Hans Pattist, aan te trekken om in de archieven te speuren naar interessant historisch beeldmateriaal. De diverse aanpak met nieuw en oud materiaal levert een staalkaart op met bijzondere  beelden.

Locaties

De fotoverhalen hebben een eigen uitstraling en er is gezocht naar locaties die het best aansluiten bij het werk van de makers en tevens iets van de  rijkdom van de stad onthullen. De locaties variëren van de serene muren van een statig herenhuis, de eeuwenoude bakstenen muren van een distilleerderij tot en met de wit gestucte wanden van het museum.  De Lange Haven, een gracht met monumentale panden, vormt het decor voor de buitententoonstelling met historische foto’s.  Het historisch beeldmateriaal is zo rijk dat in de voormalige bioscoop Monopole diverse monitoren draaien waarop de meest interessante beelden te zien van de afgelopen 120 jaar.

Data rondleidingen

vrijdag 21 april tussen 15.00 en 17.00 uur
zondag 7 mei tussen 15.00 en 17.00 uur
Kosten, incl. drankje €5,-

Eric van Straaten, docent fotografie aan de Willem de Kooning Academie begeleidt de rondleidingen

Fotoworkshop

woensdag 3 mei en 10 mei tussen inloop 19.30 uur, start 20.00 uur tot 22.00 uur

Lou  Muuse leidt de workshop: kosten voor  2 avonden €25,-

Inschrijven voor rondleiding en workshop: www.stichtingmooiwerk.nl

Deelnemende fotografen

Fotograaf Yara van der Velden zocht naar de basis van de Schiedamse drankindustrie en vond de jeneverbes. Ze ontdekte dat de jeneverbesboom in Nederland een bedreigde plantensoort is en drager is van verboden vruchten.

Foto: Yara van de Velden

Fotograaf Lou Muuse onthult met haar beelden de werking van het ambachtelijke en industriële jeneverproductieproces. Het levert contrastrijke beelden op en je snapt als kijker ook hoe de twee verschillende productieprocessen werken.

Foto: Lou Muuse

Fotograaf Stacii Samidin, gespecialiseerd in het fotografen van societies, zoals jeugdgroepen en gangs, richt zijn lens op jenever- en gindrinkers en hun directe leefomgeving. Stacii onderzoekt of er een verband bestaat tussen het karakter van de persoon en het karakter van de drank. Kunnen we met een merk een bepaalde identiteit creëren?

Foto: Stacii Samidin

Fotograaf Wijnanda Deroo, bekend van haar verstilde interieurfoto’s, gaat in Schiedam los op het interieur van oude pakhuizen, distilleerderijen en de Schiedamse glasfabriek.  Gebouwen en machines krijgen bij haar een magische uitstraling. Het levert zwart-witfoto’s op waarbij heden en verleden volledig in elkaar vervloeien.

Foto: Wijnanda Deroo

De fotograaf/fotoredacteur Hans Pattist speurt naar oude beelden. Verdwenen distilleerdersbedrijven als Meder, Wenneker en Van der Valk komen onder zijn handen weer tot leven evenals de albums van bekende familiedynastieën uit de jeneverindustrie.

Info

De foto’s  zijn van 16 april tot en met 14 mei 2017 te zien in het souterrain van het Stedelijk Museum Schiedam (Lou Muuse), het Proeflokaal van het Jenevermuseum (Yara van der Velden), het herenhuis aan de Lange Haven 127 (Wijnanda Deroo en Stacii Samidin) en Monopole (selectie historische beelden door Hans Pattist). De buitententoonstelling is te zien langs de kaden van de Lange Haven.

Stichting Mooi Werk (hoek Hoogstraat en Appelmarkt) is het startpunt voor rondleidingen en de plek waar fotoworkshops plaatsvinden. Open vr, za en zo tussen  11.00 tot 17.00 uur; entree gratis.

Info: www.schiedamswater.nl
 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper