Dpreview en Imaging Resource publiceren testfoto's Canon EOS 5DS R

Julian 3827 1
We moeten nog tot juni wachten tot de Canon EOS 5DS en 5DS R beschikbaar zijn, maar aan de hand van testresultaten van dpreview en Imaging Resource kunnen we al een eerste indruk krijgen van de beeldkwaliteit van de nieuwe 50,6-megapixelsensor.

Dpreview.com heeft de Canon EOS 5DS R toegevoegd aan de 'Comparison Tool', waar je de beeldkwaliteit van diverse camera's met elkaar kunt vergelijken. Ben je benieuwd naar het verschil in resolutie en detail met camera's als de Nikon D810 en Sony A7R, die over 'slechts' 36 megapixels beschikken? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Eerste indruk

Uit de resultaten van dpreview kunnen we opmaken dat de 50,6-megapixelsensor van de EOS 5DS R iets meer detail laat zien dan de 36-megapixelcamera's zoals de Nikon D810 en Sony A7R. De Pentax 645Z, die eveneens een 50-megapixelsensor heeft, behoudt een voorsprong. Deze middenformaatcamera heeft echter ook een grotere sensor.

Canon EOS 5DS R samples - Dpreview

Meer foto's bij Imaging Resource

Eind maart publiceerde Imaging Resource al testfoto's van de Canon EOS 5DS R in hoge resolutie, maar de originele bestanden werden enkele dagen later op verzoek van Canon verwijderd. Destijds was er ook nog geen ondersteuning in populaire raw-converters. Nu heeft de website een nieuwe serie foto's geplaatst, ook hier zijn de beelden in volledige resolutie in raw- en jpg-formaat te downloaden.

Net als dpreview heeft Imaging Resource een beta-sample van de Canon EOS 5DS R kunnen testen. Inmiddels hebben we ook testfoto's gespot die zijn gemaakt met de EOS 5DS, in combinatie met de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art, je kunt bij reviewed.com echter geen raw-bestanden downloaden. Het verschil tussen de camera's zit in het filter voor de sensor. De 5DS bevat een low-pass-filter, in de 5DS R heeft Canon een 'low-pass cancelation' filter geplaatst, wat vergelijkbare resultaten moet leveren als camera's zonder filter. Het weglaten van zo'n filter levert scherpere beelden op, maar zorgt ook voor moiré bij zeer fijne patronen.

Raw-ondersteuning

Adobe heeft in Camera Raw 9, Lightroom 6 en Lightroom CC ondersteuning toegevoegd voor de raw-bestanden uit de Canon EOS 5DS R. Beschik je over deze software dan kun je de originele bestanden van dpreview en Imaging Resource downloaden en zelf nader inspecteren.

Uiteraard gaan ook wij aan de slag met de Canon EOS 5DS en 5DS R, het is echter afwachten tot er een review-exemplaar beschikbaar is. De camera's zouden rond juni beschikbaar moeten zijn. De EOS 5DS krijgt een adviesverkoopprijs van 3549 euro, de 5DS R kost 3749 euro.

Canon EOS 5DS R

afbeelding van Henri

Inmiddels is op de site van Canon een update te vinden van DPP;
Digital Photo Professional 4.2.31 waarmee je de RAW bestanden van de 5DR/S ook kunt bekijken/bewerken.
Tevens is er nu een nieuwe HDR Tool aanwezig