Do's en Don'ts met geheugenkaarten

Do's en Don'ts met geheugenkaarten

Nadja Geskus 1001 0
Als fotograaf werk je natuurlijk veel met geheugenkaarten. Maar hoe moet je nou eigenlijk precies omgaan met deze delicate objecten? Wij hebben een aantal do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet!

Don’ts

Verwijder geen foto’s op je camera

Heel veel fotografen bekijken de foto’s direct op hun camera. Lekker makkelijk! Kun je er snel doorheen en kijken welke er wel of niet goed is. Maar let op, het is niet slim om de foto’s op je camera van je geheugenkaart te verwijderen! Er kan gemakkelijk iets fout gaan. Daarbij kun je ook niet op zo’n klein scherm zien of de foto echt niet goed is. Bekijk de foto’s gewoon op je computer en verwijder ze dan pas.

Formatteer geheugenkaarten niet in de computer

Hoe bizar het misschien ook klinkt, maar het is het beste om je geheugenkaarten te formatteren op de camera die je gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een Nikon en een Canon camera en ben je van plan om die dag de Nikon camera te gebruiken? Formatteer dan de geheugenkaart eerst op die camera. Het formatteren gaat bij elke fabrikant namelijk net even wat anders. De kaarten zullen wel werken, maar je zal op een gegeven moment toch tegen wat problemen aanlopen. En nu we het toch over geheugenkaarten hebben, trek deze vooral niet uit je camera als de camera nog bezig is met opslaan of verwijderen!

Do's en Don'ts met geheugenkaarten

Do’s

Formatteer je geheugenkaarten na elke shoot

Zorg er voor dat je geheugenkaarten in goede staat blijven en formatteer ze dan ook na elke shoot. Eenmaal gedownload, kun je er een back-up van maken. Dus waarom dan ook op de kaart laten staan?

Gebruik een goede kaartlezer

Waarom zou je duizenden euro’s uitgeven aan je apparatuur en vervolgens je bestanden gaan overzetten met een goedkope, merkloze kaartlezer? Je bestanden kunnen beschadigd raken en je geheugenkaart kan er gewoon mee stoppen. Een goede kaartlezer is minstens zo belangrijk als een goede kaart.

Do's en Don'ts met geheugenkaarten

Via: PetaPixel

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja