Dorothea Lange legde verslagenheid Grote Depressie vast

Dorothea Lange legde verslagenheid Grote Depressie vast

PieterMolenaar 1059 0
Fotografe Dorothea Lange maakte tijdens de Grote Depressie in San Francisco een uitgebreide fotoserie over het leven in die roerige periode. PetaPixel heeft een selectie van de meer dan 100 foto's uit de serie op zijn site geplaatst.

De in 1895 geboren Lange was in 1918 eigenlijk van plan om vanuit New York een wereldreis te maken, maar doordat ze slachtoffer werd van een diefstal streek ze uiteindelijk neer in San Francisco waar ze een portretfotografiestudio opende. In 1935 kwam Lange in dienst bij de latere Farm Security Administration (FSA) waar ze de opdracht kreeg de gevolgen van de Grote Depressie op het leven van het arme platteland vast te leggen.

Werkeloosheid

Op de foto's bij PetaPixel is goed de tijdsgeest van de Grote Depressie in beeld gevat. Zo zien we een man die eten gehaald heeft bij een gaarkeuken, is er een foto met een grote groep werklozen op een rij die op de stoep voor de San Francisco Public Library zitten en zien we mensen op de grond slapen bij 'Skid Row', het district waar een groot deel van de bevolking van San Francisco zonder baan zat.     

Sociale fotografie

Lange fotografeerde voor de FSA niet alleen in San Francisco. Ze ging met haar camera een groot deel van de Verenigde Staten af, waarbij het zwaartepunt lag bij de west- en oostkust, en de zuidelijke staten. Haar bekendste foto is die van de 'Migrant Mother', genomen in Nipomo, Californië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fotografeerde Lange in opdracht van War Relocation Authority de omstandigheden in de interneringskampen voor Amerikaanse staatburgers van Japanse komaf. Ook de bekende fotograaf Ansel Adams legde, op eigen initiatief, het dagelijks leven in deze kampen vast.