Dolly zoom vs optische zoom

Dolly zoom vs optische zoom

Nadja Geskus 618 0
Bij het filmen kun je twee manieren toepassen om je object dichter in beeld te krijgen. Je kunt gebruik maken van de optische zoom en de andere mogelijkheid is het gebruik van een dolly. Film Riot maakte een video waarin het verschil tussen beide wordt uitgelegd en wanneer je de technieken het beste kunt gebruiken.

Dolly

Dolly zoom is een techniek die vaak wordt gebruikt om een bepaald drama effect toe te voegen. Men zoomt op de achtergrond, terwijl het onderwerp evengroot blijft. Dit kun je bereiken door naar achteren te rijden met de dolly, terwijl je tegelijkertijd even snel inzoomt. Dit kan natuurlijk ook de andere kant op.

Dolly zoom vs optische zoom

Optische zoom

Deze techniek lijkt iets op de dolly zoom, maar is toch anders. Deze techniek wordt gebruikt wanneer je het onderwerp niet in relatie tot de achtergrond wilt veranderen, maar je juist wilt concentreren op het onderwerp door het visueel iets groter of kleiner te maken .

Video

Film Riot maakte een video waarin duidelijk het verschil tussen beide technieken wordt uitgelegd en wanneer je welke techniek het beste kunt gebruiken. Veel plezier met kijken!

 

 

 

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja