DIY: L-bracket

Doe-het-zelf L-bracket

Fabienne Keijzer 3180 3
Sommige statieven kunnen wel zo ver kantelen dat je je camera in de portretstand kan zetten, maar dit is vaak niet de meest stevige optie. Met een speciaal opzetstukje is dat probleem verholpen, alleen zijn deze vaak nogal aan de prijs. Daarom laten wij je zien hoe je zelf een L-bracket kunt maken!

L-bracket 

Een L-bracket is een opzetstuk voor je statief om je camera gemakkelijk in de portretstand te zetten. Maar de meeste producenten maken deze opzetstukjes speciaal voor hun eigen merk en ze zijn ook nog eens vrij duur. De hoogste tijd om zelf aan de slag te gaan dus. Je knutselt namelijk zo een universele L-bracket in elkaar voor nog geen vijf euro. 
L-bracket

Wat heb je nodig?

Een hoek-anker, deze wordt vaak gebruikt om een stoel te verstevigen, en een paar bouten en moeren en wat sluitringen. Je hebt echter wel 'speciale' bouten nodig die Amerikaanse maten hanteren, anders passen ze niet in je camera. Dit zijn zogenaamde 1/4-20 bouten, goed te vinden op het internet. Alles bij elkaar nog geen vijf euro kwijt.
L-bracket

Assembleren 

Als je alle spullen hebt kun je gaan assembleren. Je schroeft aan de ene kant van het hoek-anker, in het gaatje op de verste hoek, een moer met daaronder een bout en een sluitring. Je doet dit van buiten naar binnen. Dan bevestig je de L aan de snelkoppelplaat van je statief met een boutje. Nu maak je het hele systeem aan je camera vast en klaar is kees!
L-bracket
Foto's: David Wahlman 

Lees ook: Creatieve DIY projecten voor fotografen 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van HansvV

Tip: bij de bout voor de bevestiging aan de camera, kan je ook nog een borgring omheen doen.
Bij het vervoer van je 'L-bracket' los van je camera, blijft de bout dan gewoon zitten en hoef je 'em niet op te zoeken in je tas.
Dan komt 'ie natuurlijk wel een paar cent duurder uit ;-)

afbeelding van Fabienne Keijzer

Goeie tip Hans, bedankt! 

afbeelding van BramB

Deze 'speciale' Amerikaanse bouten kun je vaak ook kopen bij een autozaak die de (grote) Amerikaanse voertuigen importeren/verkopen/onderhouden.

Heb er al eens bij zo'n zaak gehaald en mocht ze zo meenemen zonder betaling.