Documentairefotograaf Milton Rogovin overleden

Redactie 834 0
Gisteren is op 101-jarige leeftijd de Amerikaanse sociaal documentairefotograaf Milton Rogovin overleden. De van oorsprong optometrist is vooral bekend geworden met zijn foto's van de arme bevolking in de Verenigde Staten ten tijde van de Koude Oorlog.

Milton Rogovin was zeer begaan met linkse activisten in de Verenigde Staten. Na de Tweede Wereldoorlog werd de in 1909 geboren fotograaf daarom beschuldigd van communistische sympathieën, welke hem de bijnaam 'Grootste Rode van Buffalo' opleverde. Zijn praktijk in zijn geboortestad Buffalo moest hij daarom sluiten, waarna hij met fotografie begon.

Foto © Creative Commons

Armen

In onderstaand filmpje zei Rogovin het al: 'I concentrate on the poor. The rich have their own photographer.' Tot zijn dood heeft hij aan dit standpunt vastgehouden. Zijn werk maakt nu deel uit van het Library of Congress, het J. Paul Getty Museum en de collectie van het Center for Creative Photography in Arizona. Met zijn bekendste foto's, uit de serie The Forgotten Ones, documenteerde hij het leven van de bewoners van een armoedig huizenblok in een achterstandswijk in Buffalo. 

Rogovin is op natuurlijke wijze gestorven, zo liet zijn zoon Mark aan de media weten. Het werk dat hij de afgelopen vijftig jaar heeft geproduceerd – steevast in zwart-wit – is de inspiratie geweest voor andere sociaal documentairefotografen als Walker Evans en Dorothea Lange.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie