Documentairefotograaf George Ballis overleden

Redactie 417 0
Na een lang ziektebed is afgelopen vrijdag documentairefotograaf George Ballis overleden. De Amerikaan verwierf roem met zijn fotoseries over de strijd van migrantenarbeiders en later de burgerrechtenbeweging. Hij is 85 jaar geworden.

George Ballis begon zijn carrière als journalist in Chicago, tot hij in 1953 naar Fresno, Californië, verhuisde. Daar kwam hij aan de bak bij de Valley Labor Citizen, waarvoor hij na een zes maanden durende fotografiecursus van Dorothea Lange aan de slag ging als fotojournalist. Hij fotografeerde het werk en de leefomstandigheden van werkende migranten.

Ontzichtbaarheid

Hij nam zijn camera's overal mee naartoe en begon te experimenteren met een bescheiden fotografiestijl, passend bij zijn onderwerpen. “Ik probeerde een soort 'onzichtbaarheid' te creeëren voor het fotograferen van mensen op de meeste natuurlijke en ongeposeerde manier”, zei hij ooit. “Dat houdt in dat ik mezelf wegcijfer en fysiek niet aanwezig ben, zodat mensen zich niet bedreigd voelen. Hopelijk wordt mijn aanwezigheid daardoor volledig genegeerd.”

Migranten

Uiteindelijk gebruikt George zijn camera in de strijd van de migrantenarbeiders, geleid door Cesar Chavez. Dit resulteerde in één van George's meest memorabele foto's, waarop Chavez arbeiders leidt op een pelgrimage van Delano naar Sacramento in maart 1966.


Foto © George Ballis

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie