Mapplethorpe: "Hou mijn herinnering levend''

Documentaire Robert Mapplethorpe op NPO 2

Fabienne Keijzer 5370 0
We schreven er al eerder over, maar voor nu een herinnering. Op 1 december is de documentaire Mapplethorpe - Look at the Pictures te zien in Het Uur van de Wolf. De film gaat over het bijzondere leven van fotograaf Robert Mapplethorpe, bekend om zijn controversiële gestileerde werken en zijn gevoelige en directe stijl van fotograferen.

Mapplethorpe - Look at the Pictures

De extravagante fotograaf Robert Mapplethorpe (1946 – 1989) leefde een nog extravaganter leven. De Amerikaanse fotograaf moest en zou beroemd worden. Het was een echte obsessie. Een andere obsessie was seks, waarin hij compleet schaamteloos en grenzeloos was. Hij legde het op een expliciete manier vast en zorgde met zijn werk voor veel controversie.
Mapplethorpe

Hasselblad

De NTR zendt binnenkort in Het Uur van de Wolf de documentaire Mapplethorpe – Look at the Pictures uit. In deze film spreken vrienden, familie, collega’s, buren en kennissen over het bijzondere leven van Robert. Hij was een charismatische man met een zeer geliefde uitstraling. De documentaire is geheel opgenomen met een Hasselblad, waarmee Mapplethorpe ook altijd zijn karakteristieke zwart-witfoto’s maakte. De film is wel in kleur.

Trailer 

Mapplethorpe is beroemd geworden door zijn gevoelige en directe stijl van fotograferen. Zijn foto’s zijn vaak in zwart-wit en daarmee hooglijk gestileerd. De titel van de film is niet alleen een oproep om naar Mapplethorpe’s foto te kijken, maar ook een uitspraak van een onthutste homofobe senator die in 1989 een tentoonstelling van de fotograaf wilde sluiten.

 


Een van zijn beroemdste foto’s, ‘Man in polyester suit’ werd tijdens de expositie voor 2500 dollar verkocht. In 2015 bracht hij op een veiling 390.000 dollar op.
Mapplethorpe

 

'Hou mijn herinnering levend' 

De film geeft een prachtige inkijk in de New Yorkse kunstenaarsscene in de jaren 70 en 80, waar onder anderen Patti Smith, Andy Warhol en Fran Lebowitz zich in begaven. Bijzonder is ook dat Mapplethorpe zelf te horen is in diverse oude geluidsopnames, waarin hij uitgebreid vertelt over zijn leven, zijn minnaars en zijn verlangen naar roem. Vlak voor zijn dood in 1989 stelde hij zelf zijn biografe aan. “Je moet haar alles vertellen”, was zijn laatste verzoek aan een vriend. “Hou mijn herinnering levend.”

Mapplethorpe – Look at the Pictures is op donderdag 1 december om 22:55 uur te zien op NPO 2. Kijk voor meer informatie op de website van Het Uur van de Wolf.

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne