Document Nederland: Vechters en Vredestichters

Julian 1363 0
Document Nederland is een jaarlijkse documentaire fotografieopdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad. Steeds staat een actueel maatschappelijk fenomeen centraal. Dit jaar fotografeerde Ad van Denderen de Nederlandse krijgsmacht.

Een jaar lang volgde fotograaf Ad van Denderen de Nederlandse krijgsmacht. Hij fotografeerde nieuwe rekruten, de training die zij ondergingen en het leven op Nederlandse legerbases. Maar ook bracht hij het leger in beeld op missie naar Afghanistan en fotografeerde hij de thuisblijvers.

Van Denderen registreerde niet alleen het inmiddels bekende beeld van het Nederlandse leger, tussen de Afghaanse stofwolken, op patrouille en de saamhorigheid in het legerkamp. Hij is er ook bij in Nederland, wanneer de nieuwe rekruten - vaak niet meer dan jongens en meisjes - voor de eerste keer de kazerne binnenstappen. Een zootje ongeregeld dat binnen twee uur met een ‘ja, sergeant!’ ordelijk over de basis marcheert. De fotograaf nam een verandering waar in de taak van de soldaten, met name bij de landmacht. Waar het twintig jaar geleden nog in Duitsland lag te wachten op de Sovjet-invasie, klaar om te vechten, lijkt het leger nu meer op een NGO die probeert een land erbovenop te helpen, zo goed en kwaad als het gaat.

Document Nederland

Document Nederland is de jaarlijkse documentaire fotografieopdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad. Steeds staat een actueel maatschappelijk fenomeen centraal. Naast de tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag zijn de foto’s gepubliceerd in een speciale uitgave van NRC Weekblad, verschenen op 7 november. Ee nog grotere selectie van de beelden die Ad van Denderen schoot, is te vinden in het boek Occupation Soldier, een uitgave van Paradox en NRC Boeken.

Foto © Ad van Denderen, Wervings- en kennismakingsdagen, Oranjekazerne, Luchtmobiele
Brigade, Schaarsbergen, oktober 2008.

Foto © Ad van Denderen, Registratie van de nieuwe lichting, Oranjekazerne, Luchtmobiele
Brigade, Schaarsbergen, oktober 2008.

Foto © Ad van Denderen, Uitleg bermbommen en andere projectielen, voorbereiding voor de
missie naar Uruzgan, Reek, Genie Opleidingscentrum Mijnen- en Springmiddelen, januari
2009.

Foto © Ad van Denderen, Mariniers op patrouille, Tsjaad, omgeving Koukouangara, december
2008.

Foto © Ad van Denderen, Kerst- en Nieuwjaarsboodschap voor militairen op missie, Leiden,
november 2008.

Foto © Ad van Denderen, Appèl van de JSD en LSD na de granaatinslag van de Taliban op
Kamp Holland waarbij de soldaat der eerste klasse Azdin Chadli om het leven kwam,
Afghanistan, Uruzgan, april 2009.

Ad van Denderen

Ad van Denderen (Zeist, 1943) is een van de bekendste documentairefotografen van Nederland. Hij bezocht de Utrechtse School voor de Grafische Vakken, waar hij fotografieles kreeg van onder meer Ata Kando. Hij werd vooral bekend met zijn grote, meerjarige project GoNoGo (1988-2003), waarbij hij langs de grenzen van Europa reisde om vluchtelingen en asielzoekers in beeld te brengen. Zijn werk is onder meer te zien geweest in Parijs, Houston en Londen.

Document Nederland jr.

Op de tentoonstelling in het Fotomuseum zijn ook de foto’s te zien die zijn gemaakt voor het onderwijsproject Document Nederland jr. Scholieren uit het voortgezet onderwijs fotografeerden op hun manier het Nederlandse leger, wat zeer verrassende beelden opleverde. Document Nederland jr. wordt sinds 2006 georganiseerd door het Rijksmuseum en financieel ondersteund door het Sem Presser-fonds.