Document Nederland stelt Antillen centraal

Redactie 922 0
Voor Document Nederland verbleef Ilse Frech vier maanden op Curaçao en Bonaire. Ze stelt haar werk nu tentoon in de Kunsthal Rotterdam, tegelijk met zes schoolklassen die zich bezig hebben gehouden met de Antilliaanse cultuur in Nederland.

Ruim vijftig foto's tonen Frechs zoektocht naar de ziel van deze eilanden aan de vooravond van hun autonomie. Document Nederland, de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad, is voor het eerst in de Kunsthal Rotterdam te zien. De tentoonstelling, genaamd 'Zjeitu' is een indringend ‘bericht' van de Antillen nu, als onderdeel van de dertiende editie van het evenement. De Nederlandse Antillen zijn onlangs staatkundig opgeheven na bijna vierhonderd jaar gezamenlijke geschiedenis tussen Nederland en de Antillen.

Ilse Frech

Tijdens haar verblijf fotografeerde Ilse Frech de cultuur op de twee verschillende eilanden: het gezinsleven, mensen in functie, de mannengemeenschappen, het uitgaansleven en de consumptiecultuur. Frech voelt zich aangetrokken tot sterke persoonlijkheden, veelal vrouwen, die ze op haar pad tegenkomt. Ze portretteert de mensen, tast met haar camera het rauwe en mystieke landschap af en zoekt naar mogelijke verbanden in de geschiedenis van de Antillen.

Foto © Ilse Frech, Seru Fortuna, 2010, Curaçao

Middelbare school

Tegelijk met Ilse Frech hebben zes schoolklassen uit het voortgezet onderwijs zich bezig gehouden met de Antilliaanse cultuur in Nederland. Onder begeleiding van Har Tortike maakten de deelnemers 72 fotoverhalen over Antillianen in Nederland. Zowel een vakjury als een jongerenjury bogen zich onafhankelijk van elkaar over het ingestuurde werk en kozen hun favorieten uit. Deze hangen in een groter formaat tussen de andere foto's. Het project, Document Nederland jr., is een fotografieproject van het Rijksmuseum voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Foto © Ilse Frech, Bou Barber, 2010, Curaçao

Zjietu

Trouwens, zjeitu is een woord in het Papiamentu, een taal die wordt gesproken op Curaçao, Bonaire en Aruba. Het woord is niet letterlijk te vertalen, maar geestkracht, pit, energie en stijl zijn allemaal betekenissen die je aan zjeitu kan geven.

Foto © Ilse Frech, 'Sami Sail', 2010, Boca Sami, Curaçao

Foto © Ilse Frech, Barber, 2010, Curaçao

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie