Dochter in gevecht met neuroblastoom

Dochter in gevecht met neuroblastoom

Nadja Geskus 5221 1
Vader, en fotograaf, Andy Whelan toont het bijzondere en hartverscheurende verhaal van zijn 4-jarige dochter. Jessica heeft neuroblastoom en vecht voor haar leven. Ze ontvangen steun en vele berichten vanuit de hele wereld.

Neuroblastoom

Het neuroblastoom is de meest voorkomende buiten de schedel gelegen vaste tumor bij kinderen. Jaarlijks wordt de diagnose in Nederland 35 keer gesteld. Ongeveer de helft van patiënten met neuroblastoom is nog geen 2 jaar oud. Neuroblastoom is opgebouwd uit cellen die onder meer hormonen of boodschapperstoffen voor het zenuwstelsel kunnen vormen. Meestal komt de tumor voort uit het bijniermerg, maar komt ook voor in het zenuwweefsel in de nek, de buik of het bekken.

Dochter in gevecht met neuroblastoom

Jessica Whelan

Voor meer dan een jaar fotografeerde Whelan het gevecht van zijn dochter en plaatste dit op Facebook. Onlangs kregen zij te horen dat Jessica waarschijnlijk nog maar een paar weken te leven heeft.

‘Als fotograaf is het belangrijk om de waarheid en de werkelijkheid van de situatie te vangen. Te gemakkelijk wordt het om de vreugde van het leven vast te leggen, terwijl je de martelingen die we dagelijks meemaken wil weggooien,’ vertelt Whelan. De foto die als header is gebruikt, is dan ook de moeilijkste foto die Whelan ooit heeft moeten maken. Met zijn foto’s wil hij de horror tonen die kanker veroorzaakt bij talloze kinderen en hun ouders.

Dochter in gevecht met neuroblastoom

‘De foto werd gemaakt op een moment dat wij als ouders haar geen troost konden bieden, ze duwde ons weg terwijl ze brandende pijn had. Dit is het ware gezicht van kanker, de bloedvaten van mijn kleine meisje die onder haar huid uitsteken, een eenzame traan langs haar wang, haar lichaam verstijft en haar gezicht vertrokken van de pijn.’

Dochter in gevecht met neuroblastoom

‘Ik smeek u, als een vader met een gebroken hart. Het is te laat voor mijn dochter, maar kanker bij kinderen moet worden genezen! Geen familie zou door deze hel moeten hoeven gaan.’

Dochter in gevecht met neuroblastoom

Deze hartverscheurende foto’s werden gemaakt door Andy Whelan

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van gilles147

Indrukwekkend, vooral de facebookpagina.