Dit zijn de nieuwe Nederlandse euro's, ontworpen door Erwin Olaf

Ymke Frijters 4603 0
Het ontwerp van de nieuwe euromunten is onthuld. Erwin Olaf kreeg de eer om de munten met het portret van Koning Willem-Alexander te ontwerpen. Dat deed hij aan de hand van een bestaande foto. Begin 2014 worden ze in omloop gebracht.

Staatssecretaris Weekers van Financiën onthulde de munt samen met Erwin Olaf, die verantwoordelijk is voor het ontwerp. Op de nationale zijde pronkt een facettenportret van Koning Willem-Alexander. Er is voor deze stijl gekozen om het verkavelde landschap en de diversiteit in Nederland te laten zien.


Euro's Erwin Olaf

De nieuwe euromunten ontworpen door Erwin Olaf. Beeld: KNM

De 1- en 2-euromunten lijken op het ontwerp van de vorige munten waar Beatrix op stond. Dit deed Erwin Olaf om de moeder-zoon relatie van de twee aan te duiden. De Beatrix-guldens en -euro's zijn ontworpen door industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben. Dit jaar kreeg fotograaf Erwin Olaf de eer, hij werd gekozen uit twaalf kandidaten. De fotograaf gebruikte overigens een bestaande foto voor het ontwerp, zelf fotografeerde hij de Koning niet. Wel fotografeerde hij in 2011 de toenmalige prinses Máxima voor de cover van een speciale uitgave van het AD.

Bij de munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent wordt het portret onderbroken door verticale lijnen en zijn de letters gespiegeld aan de letters van de munten van 1 en 2 euro. Dit laatste duidt op Willem-Alexanders specialisatie in het waterbeheer.

Feitje: Willem-Alexander kijkt naar rechts, zijn moeder keek naar links en dat is niet zonder reden. Al sinds Koning Willem I worden de munten zo geslagen, dat opeenvolgende vorsten elkaar aan kunnen kijken. Eerder werd er al een herdenkingsmunt geslagen ter ere van de inhuldiging van de nieuwe Koning op 30 april.

Op de Facebookpagina van Erwin Olaf is een impressiefilmpje van de munten te zien. Begin 2014 kun je zelf met een 'echte' Willem-Alexander betalen. 


De reeks van Nederlandse munten door de jaren heen. De Willem-Alexandermunt wordt hieraan toegevoegd.

Erwin Olaf bij Pauw en Witteman

Donderdag 31 oktober gaf Erwin Olaf bij Pauw en Witteman uitleg over zijn ontwerp (vanaf 1:55):

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke