Dit is de Fujifilm LX! (update)

jesse kraal 3211 2
Dat Fujifilm met een compacte systeemcamera zou komen was al bekend. Nu zijn dan ook de eerste beelden uitgelekt. Goed nieuws: de camera lijkt sterkt op de fraaie X100. Wat voor sensor de camera gaat krijgen is nog niet bekend.

De foto's verschenen op Chinese Xitek-forum maar zijn daar nu verwijderd. Ze lijken te zijn gemaakt tijdens het productieproces. Het metaal van de camera is nog ongelakt en de behuizing heeft aan de voorzijde nog geen rubberen griplaag. Toch is al goed te zien hoe de camera er uit gaat zien.

Fujifilm X

Hybrid viewfinder

Opvallend is de 'hybrid viewfinder', die ook in de X100 zit. Met verwisselbare objectieven is de optische zoeker immers niet altijd even bruikbaar. Hoe groot de sensor van de Fujifilm 'LX' (zie de update onderaan de pagina) gaat zijn is nog niet bekend, volgens topman Shigtaka Komoro wordt het geen aps-c-sensor maar zal de beeldkwaliteit beter zijn dan die van huidige fullframe-camera's. We gokken op een formaat dat tussen aps-c en fullframe in ligt.

Fujifilm X

Duidelijk familie

De indeling van de knoppen lijkt sterk op die van de X10 en de X100 maar er zijn ook een aantal verschillen. Zo is er geen aparte raw-knop meer en ook het wat ielige draaiwieltje rondom de pijltjestoetsen heeft het veld moeten ruimen. We kunnen daar niet heel rouwig om zijn. De in te stellen sluitertijden komen wel overeen met de Fujifilm X100. We verwachten officiële beelden van de camera in het begin van 2012.

Fujifilm X

Update

Photorumors.com zegt meer informatie te hebben over de camera. Zo zou deze de naam LX krijgen en zijn er bij de introductie (waarschijnlijk op de CES in januari 2012) drie objectieven beschikbaar. Een 18mm f/2, een 35mm f/1.4 en een zoom. Er is een kans dat er ook nog een vierde objectief komt, een 60mm met een nog onbekend maximaal diafragma.

Fujifilm X

Fujifilm X

Fujifilm X

De kwaliteit van de foto's laat te wensen over, maar hé, beter iets dan niets!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Kweetnie, is dit nu nieuwswaardig.....

afbeelding van Jens

Hoe kan je dit nu niet nieuwswaardig vinden... Een toestel waar heel veel mensen op zitten te wachten als je het mij vraagt!