Dirk de Herder – 'A Suitcase full of Dreams'

Julian 1667 1
Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert van 28 juni t/m 26 juli een expositie met werk van de Nederlandse fotograaf Dirk de Herder. 'A Suitcase full of Dreams' toont foto’s die hij vanaf 1946 maakte in onder meer Amsterdam, Parijs en Stockholm. Klassieke zwart-wit foto's met een poëtische uitstraling.

Persbericht:

Dirk de Herder (1914 - 2003) wordt wel 'de laatste romanticus van het noorden' genoemd. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat hij in Rotterdam werd geboren. Hij fotografeerde vooral in zwart-wit vanwege zijn voorkeur voor lichtval en atmosfeer. Zijn inspiratiebronnen vond hij in Frankrijk bij Eugène Atget en de van oorsprong Hongaarse Brassaï.

Dirk de Herder
Foto: Dirk de Herder - Amsterdam, Stad van Rembrandt - 1946 - Courtesy Eduard Planting Gallery

Portretten

De expositie laat ook een selectie van portretten zien die de fotograaf maakte van kunstschilders van de Cobra-beweging, waaronder Karel Appel en Corneille. Alle foto’s zijn nog door Dirk de Herder afgedrukt en gesigneerd, het merendeel in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zijn negatieven bevinden zich in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Dirk de Herder
Foto: Dirk de Herder - Atelier Corneille 1946 - 01 - Courtesy Eduard Planting Gallery

Dokahulp

Dirk de Herder werd begin jaren dertig dokahulp bij Capi-Lux in Amsterdam. In 1935 begon hij zijn eigen fotobureau. Later werkte hij met fotograaf Eddy Posthuma de Boer samen onder de naam Co-Photo, met de VARA als belangrijkste klant. Dirk de Herder heeft vele boeken gemaakt en zijn werk is breed verzameld.

Zaterdag 28 juni is de opening van de expositie door Martijn van den Broek, Hoofd Collecties van het Nederlands Fotomuseum.

Openingstijden galerie

De galerie is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur.

  • Eduard Planting Gallery | Fine Art Photographs
  • Eerste Bloemdwarsstraat 2 in Amsterdam
  • T: 020 320 67 05
  • www.eduardplanting.com
afbeelding van aardig

Wow, wat een geweldige foto die Amsterdamfoto. Zo autoloos tref je het helaas niet mee aan tegenwoordig.