Maandoverzicht: Augustus 2012

DIGOFOTO Pro maandoverzicht: Augustus 2012

jesse kraal 2329 0
Augustus stond in het teken van 'slimme camera's' en geruchten. Zowel Nikon al Samsung presenteerde deze maand camera's met Android, Sony kwam met een nieuwe NEX en Nikon gaf de J1 een update. Met de Photokina voor de deur is ook de geruchtenmolen op volle toeren aan het draaien.

Zowel Nikon als Samsung presenteerden in augustus een compactcamera met Android. Daar waar Nikon het houdt bij het wat oudere Android 2.3 en een single-coreprocessor voor de Coolpix S800c, gaat Samsung een stuk verder. De Galaxy Camera krijgt veel van de hardware van de populaire smartphone Galaxy SIII, zoals een quad-coreprocessor en de nieuwst Andoid-versie (4.1 'Jelly Bean'). Hoewel je (in tegenstelling tot de Nikon) een simkaart kwijt kunt in de Galaxy Camera ontbreekt de belfunctie.

Samsung Galaxy Camera
Samsung Galaxy Camera met Android 4.1

Nieuwe csc's

Sony pakt het iets minder rigoureus aan met de NEX-5R. Dit toestel heeft geen Android, maar geeft je wel de mogelijkheid apps te downloaden vanuit een speciale Sony App-store. Met deze apps kun je bijvoorbeeld je camera bedienen vanaf je smartphone. Nieuw is ook de Nikon J2, al is het toestel grotendeels gelijk aan de J1. Alleen het scherm heeft nu een resolutie van 920.000 beeldpunten (dat waren er 460.000) en de software is iets aangepast. Zo heb je nu onder andere de beschikking over creatieve filters.

Pentax K-5 en Nikon P7700

Andere nieuwe fotocamera's die in augustus het licht zagen zijn de Pentax X-5 en de Nikon P7700. Die eerste is een bridge-camera die als twee druppels water lijkt op een dslr maar een veel kleinere sensor heeft, de tweede is een nieuwe geavanceerde compact van Nikon die de P7000 en P7100 moet doen vergeten.

Pentax X-5
Pentax X-5: Dslr look-a-like.

Video

Geen nieuwe spiegelreflexcamera's in augustus, wel een lading nieuws op filmgebied. Zo is er de Canon EOS C100, het eenvoudiger broertje van de C300 en C500, en zijn er nieuwe filmobjectieven van Canon. Ook Sony doet een aardige duit in het potje met twee nieuwe actioncam's en de NEX-EA50. Die laatste is een nieuw model op basis van de NEX-lijn en vult het gat tussen de NEX VG-20 en de professionele FS-100.

Canon EOS C100
Met de EOS C100 rondt Canon het assortiment EOS-filmcamera's naar beneden af.

Geruchten

Dan de geruchten, want in aanloop naar de Photokina wordt er heel wat gespeculeerd. Zo zijn er geruchten over een 18,5mm f/1.8 voor het Nikon 1-systeem, een Olympus 15mm f/8 voor micro four thirds en lijkt Nikon te werken aan DO-objectieven zoals Canon die ook heeft.

Op het gebied van camera's waren er nog veel meer geruchten. Veel nieuws gaat over de Sony A99, de nieuwe fullframe-camera van Sony. Het toestel duikt zelfs al even op in een Youtube-video (die inmiddels offline is gehaald). Fujifilm weet de X-E1 en de XF1/XP1 niet onder de pet te houden en ook van de Sony NEX-6 staan al voortijdig foto's op het internet.

Sony NEX-6
Net als enkele andere camera's, is ook de Sony NEX-6 voortijdig uitgelekt

Oude camera's

Overigens blijken jullie niet alleen nieuwe toestellen te kunnen waarderen want de muurdecoratie die Jurg Roessen maakte met een aantal oude camera's kon op veel positieve reacties rekenen. Andere historische toestellen kwamen voorbij in een artikel over speciale Olympische camera's en in een stuk over de Hasselblad van de onlangs overleden Neil Armstrong, de eerste man op de maan.

Overigens blijken oude objectieven ook nog 'wereldnieuws' te kunnen worden, de Leica 1600mm f/5.6 APO-Telyt-R dook opeens op in de internationale pers. Dat terwijl het objectief uit 2006 afkomstig is.

Jurg Roessen
Het camerakunstwerk van Jurg Roessen viel bij velen van jullie in de smaak.

Eerdere maandoverzichten:

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse