Digitale polaroidcamera geïntroduceerd (update)

Julian 977 0
Op de CES is de digitale polaroidcamera geïntroduceerd. Eerder zei de fabrikant deze nog voor kerst 2008 te willen introduceren, nu is de lancering uitgesteld tot het tweede kwartaal van 2009.

De digitale polaroidcamera is gebaseerd op de ZINK-(Zero Ink)technologie, die Polaroid al gebruikt in haar Pogo-printer. De 5-megapixel camera kan foto’s direct afdrukken op vellen van 2 x 3 inch (ca 5 x 7,5 cm), hetzelfde formaat wat in de Pogo wordt gebruikt. Voor de camera kunnen dan ook dezelfde ‘navulverpakkingen’ gebruikt worden. Momenteel gaan 10 velletjes voor ca. 5 dollar over de toonbank; een pak van 30 stuks kost 13 dollar. De camera gaat als Polaroid Pogo Instant Digital Camera door het leven.

Hands-on ervaringen
AP-journalist Peter Svensson heeft de camera inmiddels in handen gehad en vertelt over zijn bevindingen. De prints gemaakt met de digitale polaroidcamera zouden vergelijkbare beeld­kenmerken vertonen als de traditionele directklaarfilm, zoals de kenmerkende kleurzweem.

Volgens Svensson is de camera niet veel meer dan de PoGo-printer, maar dan uitgerust met beeldsensor en lcd-scherm. De camera is primitief en beschikt niet over autofocus. Ook is de shutter-lag, de tijd tussen afdrukken en de daadwerkelijke opname, aanzienlijk.

De prints leggen bovendien niet de hele afbeelding vast. Aan de randen wordt een aanzienlijk deel afgesneden. De batterij is goed voor zo’n 20 achtereenvolgende prints. Dat aantal ligt wat lager als je slechts af en toe een afdruk maakt. De camera moet voor elke afdruk eerst opwarmen wat een flinke aanslag op de batterij vormt. Traditionele polaroidcamera’s hadden dit probleem niet: hierbij was de batterij ingebouwd in de filmcassette.

Prijs en beschikbaarheid
Aanvankelijk was het plan de digitale polaroidcamera nog voor kerst op de markt te brengen. De lancering is inmiddels uitgesteld tot het tweede kwartaal van 2009. Marketing manager Lindsay Kelson van Polaroid UK, hint naar een introductie omstreeks april. De adviesprijs zal naar verwachting 249 euro bedragen. 

Update 09-01-2009:

Inmiddels is er op de zink-website een pagina verschenen over de Polaroid PoGo™ Instant Digital Camera. Eveneens is er een website geopend, geheel geweid aan de nieuwe camera. Op www.thenewinstant.com is uitgebreide informatie te vinden en zijn productafbeeldingen te zien. Op de website is te lezen dat de digitale polaroidcamera vanaf begin maart beschikbaar  is in de Verenigde Staten voor een adviesprijs van 199 dollar.

Update 12-01-2009

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving blijkt het niet om een prototype te gaan. Zo heeft Polaroid verklaard tegenover het Britse Amateur Photographer. Het model zoals te zien op de CES is productieklaar.