Digitale objectieven voor Four Thirds

Redactie 1005 0
Sigma lanceert de eerste niet-Olympus digitale lenzen voor de merken van het zogenoemde Four Thirds-cluster.

Het Four Thirds System is een samenwerkingsverband van Olympus, Kodak, Fujifilm, Matsushita (Panasonic), Sanyo en Sigma om gezamenlijk een standaard voor digitale spiegelreflexachtige camera's te ontwikkelen. Momenteel is de enige verkrijgbare Four Thirds-camera de Olympus E-1, maar de fabrikanten werken naar eigen zeggen aan meer toestellen.


Sigma lanceert nu drie nieuwe lenzen, waarvan er twee voor de Four Thirds-standaard geschikt zijn: een enkellens-
Klik om te vergroten
18-50 mm
reflex digitale camera: een 18 tot 50 millimeter- en een 55 tot 200 millimeter-lens. Tot nu toe waren er alleen Olympus-lenzen voor het systeem verkrijgbaar. De derde, recent bekendgemaakte productintroductie is het Sigma-objectief met een bereik van 18 - 125 millimeter voor op camera's van Sigma, Canon, Nikon en Pentax.

18-50mm F3.5-5.6 DC


Het 18-50mm F3.5-5.6 DC-objectief is een compact lichtgewicht lens voor het zogenoemde Four Thirds System. De lens is speciaal ontwikkeld voor digitale spiegelreflexcamera's en is een zogenoemde asferische lens. Die techniek corrigereert verschillende afwijkingen die ontstaan bij het in-/uitzoomen van een lens en verbetert de weergave. Gebruik op de Olympus E-1 kent de lens een vergelijkbare brandpuntsafstand van 36
Klik om te vergroten
55-200 mm
tot 100 millimeter. De minimale scherpstelafstand is 25 centimter en de maximale diafragma (lichtgevoeligheid) is F3.5. De lens weegt 250 gram.

55-200mm F4-5.6 DC


Een telefoto-zoomlens voor het Four Thirds System: dat is de Sigma 55-200mm F4-5.6 DC. Ook deze lens is dus speciaal ontwikkeld voor digitale camera's. De minimale scherpstelafstand is 110 centimeter. De lichtgevoeligheid (diafragma) is maximaal F4. Vergeleken met vaak F2.8 op digitale compactcamera's lijkt dit wat karig, maar bij de (digitale) spiegelreflexcamera's is die lichtgevoeligheid op telelenzen gebruikelijk.


Wordt de lens gemonteerd op de Olympus E-1 dan treedt
Klik om te vergroten
18-125 mm
overigens een vergelijkbare brandpuntsafstand op van 110 tot 400 millimeter. Het objectief weegt 310 gram.

18-125mm F3.5-5.6 DC


Niet voor het Four Thirds System, wel speciaal voor digitale spiegelreflexcamera's van Sigma, Canon, Nikon en Pentax is de Sigma 18-125mm F3.5-5.6 DC. Oftewel: een objectief die het beeld bijna zeven keer kan vergroten.


De lens kent een minimale scherpstelafstand van 50 centimeter. De voorkant van de lens roteert niet, het scherpstelsysteem zit in het objectief, en dat vergemakkelijkt het gebruik van deze lens en beperkt mogelijk ook de schadegevoeligheid. Het gewicht van deze lens is onbekend.

Conclusie


Het is duidelijk dat Sigma na het grote succes op de gewone fotografie-markt zijn opmars naar de digitale fotografie wil voortzetten. Zo is nu ook de eigen camera SD10 op de Nederlandse en Belgische markt verkrijgbaar. winmagazine test de SD10 in de Digi|foto-special (wm 2/2003) die 24 april verschijnt.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie